Utazás Európába

Közép-Európa Oscar-díjának méltó helyszíne

2019. július 18. 09:10 - Publikus Team

Valamit tudtak az egykori cseh építészek

Salma Hayek, Robert De Niro, Leonardo Di Caprio, Sean Connery vagy Morgan Freeman is feltűnhetnek ismét Karlovy Vary (Karlsbad) utcáin, ha épp június vége felé keresed fel, mivel Cannes mellett itt rendezik meg az egyik legrangosabb európai filmfesztivált.

01_karlovy_vary_tr_ni_kolonada_market_colonnade_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Prága (kattints rá) elképesztő nevezetességei mellett a távol-keleti turisták nem hiába keresik fel ezt a kisvárost, mivel a látnivalóin ők is csak elképedni tudnak. Nekünk viszont sokkal közelebb van, miért ne keresnénk fel úticélként a Becherovka szülővárosát?

cz.jpg

2013-ban megnyertük A nagy füzet c. filmmel a Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Kristály Glóbuszát, amiről a soproni látnivalók között olvashatsz, hogy milyen helyi vonatkozása volt. Emellett még 2014-ben is sikereket ért el Ragályi Elemér közreműködésével egy grúz film.

02_karlovy_vary_v_idelni_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

A fürdőváros elhelyezkedése valami egészen különleges, inkább a kisebb faluk szoktak így meghúzódni egy völgy mentén. A Szabadság forrása (Pramen Svoboda) mellett számos ingyenes kútból csordogál az ingyenes gyógyvíz, amit nagy előszeretettel, különböző arckifejezésekkel szürcsölgetnek az ide látogatók. Erre egyből rá is fűztek a hűtő mágnes árusok, mivel leginkább ezen kis kancsókat árulják. Kóstolás után esett le, hogy miért is fancsalognak! Hát még ilyen rossz ízű, meleg valamit életemben nem ittam! Gyorsan tovább is álltam, de a mellette húzódó neoreneszánsz Malom Kolonnádot (Mlýnská kolonáda) egyszerűen nem lehetett frankón lefotózni a helyszűke miatt.

03_karlovy_vary_ml_nska_kolonada_mill_colonnade_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

A Hűvösvölgyi végállomás, a Svábhegyi állomás vagy a nemrégiben felújított Lóvasút-végállomás a korabeli fürdővárosokra jellemző alpesi stílusban felhúzott épületekhez hasonló romantikus alkotások egész sora díszíti Karlovy Varyt is. Tržní kolonáda kiejtésével nem próbálkozom jómagam sem, de a látvány befogadása sem egyszerű, mivel lenyűgözött ez a hófehér faszerkezetű oszlopsor.

04_karlovy_vary_tr_ni_kolonada_market_colonnade_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Stará Loukán nyugat felé haladva ejtettem egy rövid sétát a folyóparton, majd elértem a Filmfesztivál helyszínéhez, a Grandhotel Pupphoz. A James Bond filmek egyike, a Casino Royale is nem véletlenül játszódott itt!

05_karlovy_vary_stara_louka_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

A fedett sétányok közül talán a leghangulatosabb a Parkkolonnád (Sadová kolonáda) bizonyult, ahol kéklő hortenziák árnyékából tűnt ki a díszes pergolaszerű építmény. Érdemes ezek után elgondolkodni, hogy a budapesti turizmussal foglalkozó szakemberek miért nem adnak nagyobb hangsúlyt az említett épületeknek, ha már ennyire buknak rájuk a külföldiek?!

06_karlovy_vary_sadova_kolonada_park_colonnade_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

uticelok_cesky_raj.jpg

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy cseh körúthoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása