Utazás Európába

Az ENSZ-től kapott üdülő

2019. augusztus 30. 14:49 - Publikus Team

Kalandozások a Bükkben

Valódi magashegyi növényzet várt a második legmagasabb hegységünkben, a Bükkben. Barlangok, tavak, vízesések tarkították a vadregényes környezetet és az egyetlen csalódást csak az utak balkáni minősége jelentette, érkezéskor viszont csak felújított létesítményekkel körülvett szuperlatívuszokról beszélhetek!

01_lillafured_miskolc_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Még hogy Borsodban ne lenne látnivaló?! Ha romantikus vonalon meg lehet fogni a csajokat Boldogkő várával (kattints rá), akkor biztos lehetünk, hogy ez a megyénk is tud valamit! Mielőtt nekiindulsz az országnak, nézz itt körbe, hogy ne hagyj ki egy rejtőző látnivalót sem:

hun.jpgUtunkat kezdjük az Eger melletti Szomolyán (térkép), ahol a falu határában különös sziklák magasodnak, amiknek az eredetét a mai napig nem tisztázták. Ezek a kaptárkövek elnyertek egy pályázatot, így kitűnően járható terepet alakítottak ki az új lépcsőkkel. Érdekes módon az égvilágon senkit nem érdekelt a téma, a síri csöndben el lehetett elmélkedni, hogy az üregeket anno vajon sírköveknek alakították ki vagy ténylegesen méhkaptáraknak adtak helyet. Egyik feltevést sem igazolták a bizonyítékok, viszont az utóbbira szavaznék, mivel a méhek még mindig szerették a környéket.

02_szomolyai_kaptarkovek_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Bükk Heves megyei részébe is érdemes egy kirándulást szervezni, mert ha Szilvásváradról (térkép) van szó, akkor nem akármilyen látnivalókban lehet részed! A Nemzeti Parkban eldöntheted, hogy a pár km erdei utat gyalog vagy az 1908-tól működő, nyitott kisvasúttal teszed meg, ami mosolyt csal az arcokra. Az első látványosság a sebes pisztráng nevelde, amelynek olykor keleties hatást varázsoltak a sokat sejtető fenyőerdő közepén.

03_szilvasvarad_szalajka-volgy_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Útközben több sütöde is kínálja a már messziről csalogató, már-már tengerparti éttermek illatára emlékeztető halportékát. Hazánkban kevés kristálytiszta vizű folyamunk és tavunk létezik, ezek közül a Tatai Fényes Tanösvényt (kattints rá) már bemutattam, itt a hegyek között is hasonlóan a Szikla-forrásból feltörő karsztvíz táplálja ezt a kisebb tavacskát.

04_szilvasvarad_szalajka-volgy_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A legkedveltebb hely a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, amit a Szalajka-forrás táplál. Sokszor sorba kell állni egy jobb fotóért, mivel elég szűkös a hely, így szezonon kívül érdemes érkezni.

05_szilvasvarad_szalajka-volgy_fatyol-vizeses_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Gloriett-tisztáson van az erdei vasút végállomása, ahol egyet ejtőzhetsz, ahonnét még érdemes továbbindulni, mivel el fog kápráztatni a kékeszöld Sipovics tengerszem! Felette már csak a Bükk legmagasabb csúcsai magasodnak, a 900 m feletti Istállós-kő és a Szilvási-kő. Ha mindez nem elég, akkor találsz itt még vadaskertet, Szabadtéri múzeumot, barlangokat és a Millenniumi kilátó is. Kellhet még valami egy igazi kikapcsolódáshoz?

06_szilvasvarad_szalajka-volgy_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Biztosra veheted, hogy a szociban az első számú kirándulóhelyek között tartották számon a Szinva patak völgyében csúcsosodó Palotaszállót. Ha arra gondolsz, hogy Lillafürednek (térkép) valami köze lehet egy hölgyhöz, akkor nem tévedsz, mivel gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsiről kapta a nevét. A legjobb fotót a szállóról a Hámori-tóról kaphatod el, ami a Szalajka-völgyhöz hasonlóan ugyancsak gazdag pisztrángokban:

07_lillafured_miskolc_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A hegyvidéki üdülőt 1930-ra a Népszövetség (ENSZ elődje) támogatásából sikerült felhúzni, aminek építése során terelték el a patakot és alakították ki a 20 méter magas vízesést, aminek korlátján nem véletlenül kezdtek el sokasodni a szerelemlakatok! Mellette biztosan nem kerüli el a figyelmedet a több szinten, különböző növényekkel és virágokkal díszített függőkert sem.

08_lillafured_miskolc_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

„Talán csak megszokásból indultam tovább” /Edda/ és ha már Miskolc környékén jártam, nem hagyhattam ki a négysaroktornyos, gótikus Diósgyőri várat (térkép), amit törvényszerűen vizesárokkal is körbevettek! Szorított az idő, így csak a várfalakat sikerült megcsodálni, de egy biztos, hogy az egyik legjobb állapotban lévő várunkról van szó! A lovagterme a felújításnak köszönhetően visszanyerte egykori pompáját, ahol Nagy Lajos király hatalmas partyt rendezett lengyel királlyá koronázása alkalmából.

09_diosgyori_var_miskolc_bukk_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A hódító Nagy Lajos egyébként Visegrádon született, aki ott rendezte be az akkori európai nagyhatalom, a Magyar Királyság fényűző székhelyét:

uticelok_visegrad.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

Ha megjött a kedved egy hazai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása