Utazás Európába

Kávészünet!

2019. október 31. 09:10 - Publikus Team

A panda itt nem Fiat, hanem eredeti kínai

Wien elnevezés valahogy sokkal inkább nyújtja a város hangulatát, mint a mi Bécsünk. Az angol Vienna pedig, mintha inkább az olaszba hajlana át. Egy viszont biztos, hogy Bécs egyet jelent a Szent István-székesegyházzal (Stephansdom), az Állami Operaházzal (Staatsoper), a Hofburggal és a Schönbrunni kastéllyal (Schloss Schönbrunn). Na, ezeket most rögtön el is felejtjük, mivel már a rendszerváltás körüli Mariahilfer Straße boltjai után ízekre szedtük ezen nyugati látnivalókat. Most viszont izgalmasabb célpontokat kerestem fel a kényelmes Railjet utazás és egy frissíő bécsi kávé után!

01_oriaspanda_giant_panda_gro_er_panda_tiergarten_schonbrunn_allatkert_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Elképesztő, hogy egykoron Mátyás királyunk rettegett fekete serege is elfoglalta ezt a gazdag várost, majd revansot vettek az osztrák sógoraink és hosszabb időre nálunk maradtak, így nem véletlen, hogy Budapest és Bécs építészete között jelentős hasonlóság fedezhető fel. Azért némi különbség is mutakozik, mert létezik felmérés, ami Bécset állítólag a világ legélhetőbb városának tartja!

at.jpg

Az organikus építészet képviselőjének, Antoni Gaudínek a Sagrada Famíliáját és a Güell Parkját már a korábbi barcelonai cikkben (kattints rá) körbe járhattad, most másik nagy alakját, Friedensreich Hundertwasser alkotásait vettem szemügyre. Ha nem vagy esetleg képben, hogy egy ilyen épület hogyan nőhet ki a természetből és miként alkothat harmonikusan szerves egységet a várossal, akkor képzeld csak el Makovecz Imre budapesti Hattyúházát vagy a letisztultabb piliscsabai Pázmány Egyetem épületét.

02_hundertwasserhaus_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

A ’80-as években épült Hundertwasserhaust már sikerült egyszer megcsodálnom 2001 körül, azóta eltelt jó pár év, de a lenyűgöző hatását híven megtartotta, amit a színes őszi körítés még növelt is. Most is azt éreztem, hogy itt leélni egy életet már önmagában is boldogságot jelenthet. Hundertwasser művészete viszont szokatlan helyeken is fellelhető, mint egy osztrák autópálya pihenőjében, nyilvános WC-ben Új-Zélandon vagy a németországi Ronald McDonald házban. Ezek után nem meglepő, hogy a Bécs városából kinyúló gyárkéményt és a spittelau hulladékégető (Müllverbrennungsanlage Spittelau) homlokzatát is ne más tervezte volna, ami nem csak meglepő látvánnyal, hanem jelentős környezetbarát távfűtéssel is ellátja a város radiátorait.

03_hundertwasser_mullverbrennungsanlage_spittelau_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Hazánkhoz talán legközelebb eső jelentős méretű II. világháborús építmények itt Bécsben találhatóak, a vasbeton flaktornyok (Flakturm – flugabwehrkanone), vagyis légvédelmi ágyúk formájában. Berlin és Hamburg után az egyik sérült képviselője az Augarten fölé magasodik és lesújt a maga elképesztő tömegével az arra járókra, bár eredetileg légoltalmi bunkerként is szolgáltak a több méter vastag falai. További izgalmas európai háborús látnivalókat találsz még IDE kattintva.

04_flakturm_augarten_ii_vilaghaboru_ww2_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Schönbrunn felé vettem az irányt a tiszta, ámbár büdös U6 metróval, aminek egy jelentős szakasza a Spittelau Viadukton fut végig. Hát és akkor mi van? A téglából épült magasvasút kanyarog végig a városon, ahol a századfordulós megállókhoz is fel kell lépcsőzni, mintha New Yorkban járnál. Ennyi járkálás közben megéheztem, így bedobtam stílszerűen egy Wiener Schnitzeles szendvicset, de hogy kerek legyen a történet, még egy császármorzsa (Kaiserschmarrn) szilvalekvárral is dukált hozzá.

05_csaszarmorzsa_kaiserschmarrn_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

2008-as, a 2010-es, a 2012-es, a 2014-es és a 2018-as évben is a Tiergarten Schönbrunn nyerte el a Best European Zoo Award címet, így nem véletlenül forrt már bennem a kíváncsiság, hogy mivel érdemelhették ezt ki. 1752 óta működő intézmény a legrégebbről fennmaradt állatkert, ami a világörökségünk része is. „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!” Úgy tűnik, hogy ez sikerült is a mai napig, mivel a sokhelyütt látott furcsa és depressziós állatok helyett itt tényleg olyan vadállatok élnek, mint amiket a természetfilmekben láthatók. Nem csak az állatok miatt érdemes felkeresni, jelentős a barokk építészetével pl. a császári pavilon és izgalmasak a tájegységekkel harmonizáló installációk is, mint a baráti Zoo Zlinben is.

06_leopard_tiergarten_schonbrunn_allatkert_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Állatkertekben élőkre jellemző, hogy az üvegfal mögött lakó egyedek nagyrészt tudomást sem vesznek a bámészkodókról. Érdekes mód itt mást figyeltem meg, mivel a leopárd is megmutatta magát közvetlenül az üveg előtt, ahol lélegzetvisszafojtva 10cm-re hajoltam hozzá és élesen a szemembe nézett. Azt hiszem még élek, nem fogom azt a szúrós tekintetet elfelejteni! Ezek után levezetésképp beugrottam az elefántok óriási fedett arénájába, de kiderült, hogy ők inkább a szabadban csemegéznek. Egyszerűen csak kapkodtam a fejem, hogy mennyi látnivalóval szembesülök, amikor a több emeletes Esőerdő-házban eszméltem és menekültem ki a sötét alagútból a denevérek elől.

07_koala_tiergarten_schonbrunn_allatkert_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Ha egy állatkert már koalamacival büszkélkedhet, akkor nem csak a gyerekek, hanem mindenki tódulni fog a csodálatukra. Ők akkor is aranyosak, amikor egyáltalán nem csinálnak semmit, márpedig a nap nagy részében ez így van. A schönbrunni párnál ez nem így volt, éppen a megérdemelt eukaliptuszukat rágcsigálták és csak nem akartak az amatőr fényképészeknek pózolni vagy legalább feléjük fordulni. Egyszerűen zabálni valóak ezek a távirányítós plüssnek tűnő lények! A forró éghajlatról átugrottam az Északi- és a Déli-sarkra is, mert a Poláriumban víz alatti nézetből láthatóak a fókák és a pingvinek, a szomszédos Polardomban viszont a jegesmedvéknek hűlt helyük volt.

08_vizilo_hippos_tiergarten_schonbrunn_allatkert_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Az állatkert fő attrakciója és egyben jelképe a két óriáspanda (大熊猫), akiket kölcsönkaptak a Kínai Népköztársaságtól. Érdemes csak miattuk is kiugrani Bécsbe, annyira jópofák, annak ellenére, hogy ők is több órán keresztül csak a bumbuszukat eszegették. A becslések szerint mindössze ezer óriáspanda él a világon, elsősorban Kína középső szubtrópusi hegyvidékén, így nem hiába választotta a WWF is a logójának jelképéül. Több alkalommal világszenzációnak számított utódjaik születése, sőt egy alkalommal még ikrekkel is megajándékozták a bolygónkat. De ne feledkezzünk meg a felsorolhatatlan többi lakóról sem, őrület, hogy talán nem is létezik olyan faj, aki ne képviseltetné itt magát: borzas gödény, fehérkezű gibbon, királypingvin, Seychelle-szigeteki óriásteknős, vízidisznó (capybara)…

09_oriaspanda_giant_panda_gro_er_panda_tiergarten_schonbrunn_allatkert_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Ha igazi alpesi kirándulásra vágysz a nyüzsgő főváros után, pár kilométerre már 2000m feletti havas hegycsúcsokat is találsz itt:

uticelok_schneeberg.jpg

A facebook (kattints rá) oldalon videókat is találsz a zabálni való koalákról és pandákról! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

Ha megjött a kedved egy bécsi kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása