Utazás Európába

Magyar, szlovák – két jó barát

2019. november 08. 10:00 - Publikus Team

A jelenben nem lehet a múlt a fő probléma

Szlovákiával nem volt mindig felhőtlen a kapcsolatunk politikában, de ami még rosszabbnak tűnt, hogy az átlagember szintjén is akadtak nézeteltérések, atrocitások. Nem mindenki jött úgy haza egy tátrai síelésből, hogy az autóját ne rongálták volna meg vagy egy párkányi látogatásból testi sértés nélkül tért volna vissza. Talán a szlovákok is be tudnának számolni hasonlóakról, de ez mindenképp legyen már a múlt és tekintsünk előre a baráti viszony felé! Erre tökéletes példa a meglepő pozsonyi látogatásom, ahol igaz, hogy magyarul nem szólaltam meg, de a helyiekről csak pozitívumokban tudok beszámolni, mivel főleg a vendéglátásuk, az elsőrangú volt! Örömömre szolgál az is, hogy a focimérkőzéseket leszámítva a két nép jelenbéli kapcsolatát tekintve konstruktív és szívet melengető előrelépésekről lehet hallani. Továbblépve pedig ez a cikk is legyen a baráti viszony építésének egyik állomása!

01_szlovak_nemzeti_felkeles_hidja_most_snp_ufo_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.jpg

Közlekedésünk összeköttetése is gyorsabbá, kényelmesebbé fog válni a pozsonyi és kassai teljes autópálya kiépítésével, a komáromi Duna-híddal és számos határátkelő nyitásával. Így ha autóval érkezel Pozsonyba (Bratislava), akkor a Dunán nagy valószínűséggel a Szlovák Nemzeti Felkelés hídján (Most SNP) keresztül tárul majd eléd a vár, majd az Erzsébet hidunkhoz hasonlóan tör be a forgalom az itt lerombolt zsidónegyeden keresztül a belvárosba. Az 1972-ben átadott szocialista büszkeség tetején lifttel érhető el az UFO étterem, ahonnét pazar kilátás nyílik a városra, illetve egészen a Dévényi várig is. Bárki bármit is mond a szocreál építészetre, még ma is érdekes látványt nyújt a híd döntött pilonja, tetején ezzel a furcsa csészealjjal!

sk.jpg

Az óvárost észak felől, a középkorból fennmaradt egyetlen 14. századi Szent Mihály-kapun (Michalská brána) át vettem be. Az oda vezető kishídon a világzene kellő hangulatot nyújtott a kapu alatti arany körhöz, ami az ottani nulladik kilométert jelképezi és 29 főváros távolságát mutatja be. Ugye, hogy akár a soproni Tűztorony (kattints rá) is felfedezhető benne, már csak a később ráaggatott barokk stílusa miatt is?! Az alábbi fotón, ha a Michalská utca bal oldalát megfigyeled, látszólag semmi különös nem tűnik fel az épületben, pedig az volt a pozsonyi országgyűlés rangos helyszíne! A 19. századi épület enteriorjéről és külső homlokzatáról is képeket nézhetsz meg a facebook (kattints rá) oldalon.

02_szent_mihaly-kapu_michalska_brana_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

A Fő tér (Hlavné námestie) innét igazán csak egy ugrás, ahol rögtön eléd tárul az Óvárosháza (Stará radnica), ami eredetileg gótikus stílusban épült, később bővítették egy reneszánsz árkádsorral, majd egy barokk toronnyal. Az élesebb szeműek észre vehetik, hogy a tetőtéri ablakain a szlovák zászló színeinek kockás mintázata rajzolódik ki.

03_ovaroshaza_stara_radnica_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

A városban tényleg szerethető, hogy minden közel fekszik egymástól, így találhatod meg Kandi (Čumil) kis szobrát is, ha épp nem esel orra benne, mivel az alkotás egy csatornából kikandikáló vidám kis alakot formáz meg.

04_kandi_umil_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Szent Márton-dóm (Dóm sv. Martina), vagyis a háromhajós, gótikus koronázó templom egykori kiemelkedő megjelenését a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja miatti tereprendezés igen csak megcsorbította. A legtöbb épületet a távolból is elég megszemlélni, ehhez viszont be kell lépned, hogy igazán lenyűgözzön az óriási belső tere, ahol kiderülhet számodra, hogy 1563 és 1830 között miért itt koronáztak meg 11 magyar királyt, ill. 8 királynét és királynőt. A torony csúcsáról a Szent korona másolata tekint le a távolban épülő felhőkarcolókra:

05_szent_marton-dom_dom_sv_martina_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Egy ismeretlennek néha felmerülhet, hogy ez a város véletlenül Távol-kelet is lehetne, mivel annyi turista érkezik abból a térségből. Buszos csoportjuk, ha betódul egy szlovák étterembe, akkor nekik biztosan a juhtúrós sztrapacskát (bryndzové halušky) ajánlják, nekem viszont már nem számított volna újdonságnak ezért a laktató káposztás sztrapacskát választottam szalonnával (kápostuvé strapačky so slaminou).

06_kaposztas_sztrapacska_kapostuve_strapa_ky_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

A város mellett nem lehet úgy elmenni, hogy meg ne említsük az omlós, mákkal vagy dióval töltött édes süteményt, a pozsonyi kiflit (Bratislavský rožok). Eredete nem teljesen egyértelmű, mivel a bécsi sütőmestertől is szokták származtatni a Pressburger Kipfelt, miszerint Bécs sikertelen török ostroma után kárpótlásul megetette a „félholdat” az emberekkel. Valószínűsíthetően viszont Scheuermann régi pékségének patkói tették híressé Pozsonyt…

07_pozsonyi_kifli_bratislavsk_ro_ok_pressburger_kipfel_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Ha benyomnál egy sztrapacskát és egy pozsonyi kiflit, akkor LIKE-old az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

A lerombolt zsidónegyed mellett egy-két ház fennmaradt a Várhegy oldalában, ennek fő képviselője a Jó pásztor háza (Dom U dobrého pastiera), amit a főváros legszebb épületeként is említenek. Két keskeny utca összefutásánál mindig jól mutat egy beékelt több emeletes kis ház, főleg, ha rokokó stílusban húzták fel a homlokzatát, kovácsoltvas ablakrácsokkal. Nevét egyébként az első emeleti szoborról kapta, amely Jézus Krisztust ábrázolja, mint Jó Pásztort.

08_jo_pasztor_haza_dom_u_dobreho_pastiera_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

A szlovák országgyűlés nem egyszerűen parlament, hanem pontosabb nevén a Szlovák Köztársaság Országos Tanácsa (Národná rada SR), amit 1994-ben állítottak a törvényhozás szolgálatába. A Várhegy oldalán magasodó, szocreálnak is mondható épületnek első rangú a kilátása a Dunára és ha az ablakok barna színét modernizálnák, akár egy 21. századi épületnek is tűnhetne!

09_parlament_narodna_rada_sr_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Közvetlen szomszédságában büszkélkedik a teljesen felújított gótikus és reneszánsz Pozsonyi vár (Bratislavský hrad). Történetének kapcsán felmerült már, hogy Bratislava elnevezés I. Břetislav cseh fejedelemtől származhat, aki rövid időre el tudta foglalni az akkori földvárat. Előtte és utána is jöttek-mentek a magyar királyok a patinás falak között. Az 1536. évi országgyűlés kimondta, hogy a magyar kormány székhelye és az ország fővárosa Pozsony legyen, ami a mohácsi csata után a Szent koronát is őrizte. Az első világháború után felmerült a magyar várrom eltüntetése, de szerencsére akkor is megmenekült, hogy a mai pompájában csodálhassák a helyiek és a turisták is!

10_pozsonyi_var_bratislavsk_hrad_pozsony_bratislava_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Érdekes gondolatokat indítottak ezek a szinte kivétel nélkül a magyar történelemhez kapcsolódó építészeti emlékek! Mit gondolhatnak az idelátogató harmadik ország turistái a magyar történelmű, fiatal szlovák fővárosról? Az általuk felújított Pozsonyi várat nem éreztem már kivételesen magyarnak az évszázados történelmünk ellenére sem, de vajon mit jelenthet egy szlovák részére? A lebontás elvetése és a teljes felújítása is már előre mutató a kapcsolatunk javításában! Végül a „Lengyel, magyar – két jó barát” közmondásunk legyen már végre úgy kerek, hogy a két ország közti kedves szomszédunkkal is hasonlóan koccinthassunk!

Ha már pár km-re jársz Bécstől, érdemes átugrani, hogy ne csak a megszokott látványosságait keresd fel:

uticelok_wien.jpg

Ha megjött a kedved Pozsonyhoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása