Utazás Európába

Mozdulj ki, de ésszel ám!

2020. április 11. 08:30 - Publikus Team

VI. Kirándulási tippek Budapest környékére

Pár nap otthonlét után mindenki szomjazik egy tartalmas kimozdulásra, ezért összeszedtünk néhány olyan helyet, amiket felkeresve esély van arra, hogy nem szaladunk bele nagyobb hordákba. Most elfelejtjük a felkapott kirándulóhelyeket, így alkalmunk lesz, hogy az ország eldugottabb szépségeit is felfedezzük.

01_leanykokorcsin_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A nagy leleplezés előtt érdemes körbenézni a korábbi cikkek között, hogy hazánkban mi mindent lehet találni:

hun.jpg

fb_gomb_new.jpg

A legtökéletesebbnek tűnő célponttal kezdjük, ami olyan sok irányból megközelíthető, hogy a kikapcsolódásra vágyó tömegek biztosan eloszlanak. Egy húzósabb túrával egészen a Gyadai tanösvénytől (kattints rá) is felfedezhető a Cserhát 421 méter magasan fekvő Kecske-kője. Itt 2017-ben adták át a Prónay családról elnevezett faszerkezetes kilátót, aminek a tetejéről egy lenyűgöző körpanoráma tárul elénk, már ha fel tudunk mászni egészen a lombkorona fölé.

02_pronay_kilato_alsopeteny_cserhat_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Egy pesti, ha ki akar mozdulni a közelbe, akkor biztosan egy szentendrei lángosozás is beugrik a lehetőségek közé. Most azonban ezt engedjük el, az irány jó lesz, de Pomáz felé kanyarodjunk le. Szerencsére több irányból meg lehet közelíteni a Kő-hegyet, ahol Petőfi Sándor is megfordult, így nem véletlen a róla elnevezett pihenő, ami nem más, mint egy szuper kilátó a Szentendrei-Dunaágra. A ritkás növényzet között elballaghatunk a közeli menedékházhoz is, ott viszont biztosan többen lesznek már!

03_petofi_piheno_pomaz_pilis_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A sorozatból ismert Pilisszentléleknél ne a falu felé kanyarodjunk, hanem ellenkező irányba és azonnal dobbantsuk le az autót, hogy végre átadjuk magunkat a természetnek. A fekete hegyi turistaházért igazán meg kell küzdeni, mivel a kellemes emelkedő csak nem akar elfogyni egészen a csúcsig. A megerőltetés a végén meghálálja magát, mivel egy pofásan felújított kulcsos ház és egy elképesztő kilátás vár a hegytetőn, ahonnét egészen a Fátráig ellátni.

04_fekete_hegy_esztergom_pilis_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A korábbi századokban Pest-Buda olthatatlan szomjjal fogyasztotta a Budai hegyekből a faárut, míg oda jutottak, hogy kopáron álltak ezek a hegyvonulatok. Az erózió hatására lemosódott a mészkőn végighúzódó vékony földréteg, így sokszor a nagyobb esőzések egész Vörösvárig mosták a hordalékot. A 19. században nekiállt a Monarchia ezen területek újraerdősítésének, így leginkább a szélsőségeket is tűrő feketefenyővel ültették be a hegyoldalakat. A Zajnát-hegyek erdősítését többek közt Dévényi Antal erdészetvezető irányította, akiről nem véletlenül nevezték el a közelben magasodó kilátót (kattints rá) is. A végeredmény valami elképesztő lett, mintha a horvát Dinár-hegységben barangolnánk a puha tűlevél szőnyegen…

05_zajnat-hegyek_koparos_pilis_pilisvorosvar_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha végképp nem vagyunk hajlandóak elhagyni a Budapest táblát, akkor mentőöv lehet a mesés  Merzse-mocsár! A Ferihegyi repülőtértől északra terül el ez a lápos természetvédelmi terület, ami számos madárfajnak is otthont nyújt vonulás idején. Nem véletlenül emeltek ide egy fából épült madárlest közvetlenül a hangulatos kis tó partjára…

06_merzse-mocsar_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A határzárak miatt ugyebár csak hazai kirándulásokban tudunk gondolkodni, de azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen nagy érték lenne a szabad mozgás Európában:

utazas_fatra.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

AZ ÖSSZES KIRÁNDULÓHELYET MEGTALÁLOD ITT:

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása