Utazás Európába

A gofri hazája

2022. augusztus 02. 17:00 - Publikus Team

Belgium 1.0

Az etnikailag és nyelvileg is sokszínű 11 milliós Belgium, három fő csoporttal rendelkezik, a holland nyelvű flamandokkal, a francia nyelvű vallonokkal és egy német nyelvű kicsiny közösséggel a keleti régióban. Nagyjából a mai BeNeLux államokkal azonos területű Egyesült Németalföldi Királyságból Belgium csak 1830-ban, az augusztusi forradalom után nyerte el függetlenségét. Most a délen található, nagyobb Vallónia (franciául Wallonie) régiót fedezzük fel, ahol a franciául beszélő vallon népcsoport lakik, ami az ország lakosságának 31%-a. A belga szabadságharc után fennmaradtak meglepő határokkal rendelkező részek, mint a Hollandiába beékelődött enklávé, Baarle-Hertog település, de a német határnál is előfordul olyan, hogy egy belga út beszorult Németországba.

01_bastogne_war_museum_belgium.JPG

Belgiumban nincs könnyű dolgunk a helynevekkel, mivel pl. ha az I. világháborúban elhíresült Ypres 〈Bővebben>>>〉 városát keresnénk, nem fogjuk megtalálni, mert az Iepern flamand névvel van kitáblázva. Brüsszel kiírásoknál se lepődjünk meg, ha megszokott Brussels helyett Flandriában csak Brusselt, Vallóniában pedig Bruxellest látunk feltűntetve.

be.jpg

A luxemburgi határ mentén fekvő Bastogne a II. világháború ikonikus helyszíne, így nem véletlen, hogy két múzeum 〈Bővebben>>>〉 is bemutatja a fennmaradt emlékeket és harcászati eszközöket. A főtér is büszkélkedik egy gyönyörűen karbantartott M4 Sherman tankkal, amiből 50.000 darabot sikerült előállítani. Az USA a Szovjetuniónak a Lend-Lease keretében 4.102 db M4A2-est szállított, de a kölcsönbérleti szerződés ellenértékének kiegyenlítése egészen 2006-ig elhúzódott, amikor a valódi érték töredékét teljesítették. A Firefly volt az egyetlen olyan Sherman változat a 76,2 mm-es ágyújával, amely legalább csekély eséllyel felvehette a harcot a jól ismert Panzer V Párduc 〈klikk⇓fotóra⇓〉 ellen, ami egyszerűen az északabbra fekvő Manhay utcáján tekinthető meg.

02a_m4_sherman_bastogne_belgium.JPG

Belgium Németországgal határos részén húzódik az Eiffel Natúrpark, aminek része az Európában egyedülálló Magaslápvidék (Hautes Fagnes). Itt magasodik Belgium legmagasabb pontja is, a Signal de Botrange, ami gyakorlatilag egy kis fa emelvény a fennsíkon. A 2011. áprilisi tűzvész szinte teljesen elpusztította a növényzetet, ami után fennmaradtak ezek a bizarr facsontvázak, amelyek minden látogatót megigéznek és nem véletlenül lett a Noir Flohay elnevezése, mivel a sötét, borongós, baljóslatú noir stílust fedezhetjük fel az éles árnyékaival. Ennek ellenére kár lett volna kihagyni a rendkívül színes összetevőket egy fekete-fehér fotóról.

03_hautes_fagnes_noir_flohay_eifel_naturpark_belgium.jpg

A tőzegmohás lápréteken mindenhol nyílt a keskenylevelű gyapjúsás, amire bólinthatnánk is, hogy akkor ebből készül a gyapjú pulóver. Óriásit tévednénk, mivel a gyapjú az a juhokon „terem”, esetleg a gyapottal lennénk közelebb a megoldáshoz, az viszont egy trópusi növény. Az élénk rózsaszínen virágzó hanga és füzike egészen beszínezte a mezőt, amik között kevés málnát és mocsári áfonyát is lehetett legelni.

04a_strepy-thieu_le_canal_du_centre_belgium.JPG

A Le Canal du Centre a Meuse folyó völgyét a Schelde folyóval köti össze, így kijáratot létrehozva az Északi-tenger felé. Jelentős szintkülönbségeket 7 km-es szakaszon világörökségünk négy hajóemelője hidalja át, bár 2002 óta ezek az emelők már csak szabadidős célból működnek. A teherhajókat a közeli Strépy-Thieu hajólift monstrum szolgálja ki, amely 73 méteres szintkülönbséget tud áthidalni. Az új szakasz egy másik érdekességgel is rendelkezik, mivel a főút feletti hídon nem autók, hanem hajók közlekednek a több méter mély Pont-canal du Sart vízihídon 〈klikk⇑fotóra⇑〉.

05_collegiale_notre_dame_de_dinant_belgium.JPG

Dinan vagy Dinant nagyon nem mindegy, mivel az előbbi az Franciaország Bretagne félszigetén fekszik, az utóbbi pedig szintén a belga Vallónia régióban. Évekkel ezelőtt megláttam egy hasonló fotót Dinantról és akkor a fejembe vettem, hogy egyszer ezt a folyóparti házsort a saját szememmel is látnom kell. A nyáron ez megvalósult és mondhatni csalódás nem lett belőle! A város kiváló helyzetéből adódóan számos csata folyt már itt a középkorban is, nem véletlen a sziklafalán magasodó Citadelle de Dinant sem, de a kastélyszerű Városháza (Hôtel de ville) sem hanyagolható. 1914. augusztus 15-én francia és német csapatok harcoltak a városért a dinanti csatában, aminek során  lábon lőtték az akkor még hadnagyként szolgáló, Charles de Gaullet. Nemrégiben szobrot is állítottak neki a Meuse folyó felett átívelő kecses Charles de Gaulle Bridge mellett.

06_h_tel_de_ville_dinant_belgium.JPG

A város kétség kívüli nevezetessége a gótikus stílusban újjáépített Miasszonyunk kollégiumi templom (Collégiale Notre Dame de Dinant), aminek a körte alakú kupolája is figyelemre méltó. Templomok interiorje még ebben a stílusban is mindig hasonló, de a szürke mészkőn és a dinanti fekete márványon ahogy az ólomüvegek színe megcsillan, az valami egészen egyedi itt. Az Európát a középkorban sújtó számos járvány miatt az ivóvíz itt sem volt biztonságos, ezért a helyi apátságnak is szerencsére ideális megoldása született: a sörfőzés. A Maison Leffében ismerhető meg a részletes története és nem utolsó sorban a számos sörfajtája.

07_gaufre_dinant_belgium.JPG

A rakpartján elengedhetetlen, hogy egy liège-i gofrit ne fogyasszunk el, ami a két legnépszerűbb gofrifajta egyike Belgiumban. Ezek az egyenetlen alakú finomságok sűrű, briósszerű tésztából készülnek és speciálisan erre a célra kialakított gofrisütőben sütik meg, így a cukor megolvad és egyedi karamell ízt kölcsönöz neki. Bár a liège-i gofri eredete kissé homályos, a feltételezések szerint a francia kulináris hagyományok befolyásolták és a liège-i pékek tették híressé. Általában simán fogyasztják, de porcukorral, tejszínhabbal, csokoládéval vagy különféle gyümölccsel tehetjük még izgalmasabbá. A másik fajtáról azonban a későbbiekben lesz szó…

fb_gomb_new.jpg

 insta_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása