Utazás Európába

Sógorék kisvárosa megfullad a turizmustól

2022. augusztus 23. 15:38 - Publikus Team

Keleti Alpok

Ami Ausztriának az Alpokban fekvő Hallstatt, az Olaszországnak a Ligúriában megbúvó Portofino 〈Bővebben>>>〉. A kettőben az a közös, hogy a nyomasztó tömeg az egésznek a hangulatát annyira beárnyékolja, hogy némelyeknek negatív is lehet a napi egyenleg. A parkolással nem tudnak már mit kezdeni, a számos mélygarázs mellett, már kilométerekkel korábban parkolók kínáljak a még szabad helyeket. Fotózni pedig szinte képtelenség, mivel a kiszemelt látványosság helyett csak leopárd mintás hátak, neon zöld kabátok, lila babakocsik, duguláselhárító teherautók és idegenvezetők virító sárga esernyői lesznek a középpontban.

01_hallstatt_alpok_ausztria_osterreich.JPG

Ilyen úticéloknál lehet, hogy jobban járunk, ha beérjük ezekkel a fotókkal vagy mást szemelünk ki, így a helyiekre mért turizmus általi nyomás is engedhet egy cseppet. Ha már veszett dologról van szó, ne a Bécs – Salzburg közti halálosan unalmas Westautobahnon közelítsük meg, hanem a délebbre haladó, izgalmas vonalvezetésű S6-oson és grátiszként Győrnél egy balos kanyar után az M85 autópályán elvétve találkozni más autóssal. Az első 2000 méteres csúcs, a Schneeberg 〈Bővebben>>>〉 lábánál pedig találhatsz olyan kuriózumot, mint a Hundertwasser 〈Bővebben>>>〉 által tervezett gyorsétterem vidáman hullámos épületét Bad Fischauban.

02_bad_fischau_hundertwasser_alpok_ausztria_osterreich.JPG

Az egyik legprofibb Hundertwasser épület a bajorországi Kunst Haus Abensberg és a mellette magasodó Biergarten tornya, ugyanis az egész a helyi sörfőzde tulajdona. Ne hagyd ki, lesd meg az alábbi Instagram oldalon:

insta_gomb_new.jpg

Az Alpok hűvösében ne guruljunk egészen a végcélig, nézd meg a sziklás hegyek között ékeskedő zöld tavat, a Grüner Seet. Ez sem fest másképp, mint a bécsi Mariahilfer Straße, mivel hasonló tömegek jelennek meg itt is a napi zsúfolt időszakokban.

03_gruner_see_alpok_ausztria_osterreich.jpg

Hallstatt előtt már feltünedeznek a 3000 méter körüli csúcsok is, mint a képen látható Dachstein. Az időmilliomosok akár fel is juthatnak egy felvonóval a gleccserhez és a Hüttében bedobhatnak egy sört vagy egy császármorzsát, de a Lépcső a semmibe (Treppe ins Nichts) sem egy utolsó kihagyható dolog!

04_dachstein_alpok_ausztria_osterreich.JPG

Linzer tészta, lekvár és csokoládé a magyarnak az egyenlő az islerrel, de ahhoz, hogy az eredetit felfedezd, el kell jutni egyszer Bad Ischl fürdővárosába, hogy az ottani régi recept alapján megkóstold a valódi Ischlert. Aki úgy áll hozzá, hogy na ez lesz a megszokott islerek csúcsa, az nagyot fog csalódni, mivel lekvárt hiába fogja keresni, helyette egy bő kakaós krémmel találkozik. A hazaitól elvonatkoztatva egy kiváló édesség, de a magyar islerrel sántítani fog az egybevetés, mert garantált csalódás lesz.

05_ischler_bad_ischl_alpok_ausztria_osterreich.JPG

Ha már semmiképp nem tudod az életedet úgy leélni, hogy fel ne keresd Hallstattot, akkor ajánlott korábban letenni az autót valamelyik távoli parkolóban és bringával betekerni a kisvárosba. Az ikonikus fotót hosszú sorok után mindeképp meg kell ejteni a település előtti kanyarból a Hallstatti-tóra.

06_hallstatt_alpok_ausztria_osterreich.JPG

A belvárosban tervezett „kellemes” sétához biztosítsd be magad valeriana és egyéb gyógynövény hatóanyagokkal, hogy ép elmével kiszabadulhass a tömegből! Tény és való, hogy egy hétfői hajnalon szuper hangulatot nyújtanak az alpesi házak és a róluk lefolyó muskátlik.

07_hallstatt_alpok_ausztria_osterreich.JPG

NE FELEJTSD EL LIKE-OLNI AZ UTAZÁS EURÓPÁBA FACEBOOK OLDALÁT:

fb_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása