Utazás Európába

Az autók ükapja

2023. május 19. 07:30 - Publikus Team

Lisszabon I. rész

Egy falunapon lovas kocsin zötykölődni elég unalmas programnak tűnik, csakúgy, mint lószerszámokat bámulni egy nyomasztó múzeumban. Na, ez volt az alap, amikor a keresőben megjelentek a szemmeresztő fotók a lisszaboni Nemzeti Kocsimúzeumról (Museu Nacional dos Coches), de akkor leesett, hogy ezek a műalkotások az előző századok Rolls-Royceai, amiket az autók szerelmesei nem hagyhatnak ki!

01_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Ezeket a kocsikat egészen az autó megjelenéséig az európai királyi udvarokkal együtt a portugál is használta, de a lisszaboni pátriárkák és a portugál nemesi házak is furikáztak velük. A múzeum több mint 40 igényesen kidolgozott és egyedileg díszített hintót mutat be a 16-19. századból. A világon egyedülállónak számító gyűjtemény teljes képet ad ezen közlekedési eszközök fejlődéséről az Olaszországban, Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Angliában készült kocsikkal. A sort kezdjük a kevésbé izgalmas, de western filmekbe is illő fekete Clarence hintóval, ami Mária Pia portugál királyné szaladgálós kocsijaként szolgálhatott.

02_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Az angol  J.R. Pearce építette a már feltűnőbb kocsit II. Mária portugál királynő részére, ami már extrákkal is fel volt szerelve, egyedi sárga színben, rugózással, redőnnyel és fegyverszállító dobozzal.

03_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Az angol kocsi építés további remek darabja a ceremoniális eseményeken használt díszes hintó, amit I. Károly portugál király megkoronázásához rendeltek és utoljára 1957-ben használták II. Erzsébet királynő portugáliai látogatása során.

04_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Nézzük meg a francia kocsikat is, közéjük tartozik az 1715-ös V. János portugál király hintója, amit XIV. Lajos udvarában tartott nagykövetségének szertartásos járművének szánt. A fülke tetején egy el nem hanyagolható bronz korona látható, amelyet szárnyas sárkányok által tartott kisebb koronák vesznek körül.

05_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Elérkeztünk a múzeum legrégebbi darabjához, ami egy 16. század végi spanyol utazó kocsi, amely II. Fülöp portugál királyt szolgálta.

06_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

A fő attrakció kétségtelenül a diadalkocsi aranyozott faanyagú ikonográfiája. Az öt tematikus és tíz kísérő kocsiból álló flotta része volt a XI. Kelemen pápához vezető körmenetnek, amelyet 1716-ban V. János király építtetett Rómában. Az óceánok hintójának csomagtartóján figyelemre méltóan két öregember jelképezi az Atlanti- és az Indiai-óceánt, ahogy a Jóreménység-fokon kelnek át. Tovább Lisszabon II. részéhez >>>

07_lisszabon_nemzeti_kocsimuzeum_museu_nacional_dos_coches.JPG

Portugál szárazföld és szigetei között a zászlóra kattintva vitorlázhatsz:

pt.jpgHa tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

Vigyázz Lisszabonban is az autóbérléssel >>>

utazas_madeira_iii.jpg

komment
süti beállítások módosítása