Utazás Európába

A legenda mindig újjáéled

2023. augusztus 23. 12:10 - Publikus Team

Market Garden III. rész

Második világháborús filmek szinte nem is létezhetnek a kis amerikai katonai terepjáró nélkül, mely minden elébe kerülő akadályon könnyűszerrel áthaladt, bármikor pöccintésre indult és sosem romlott el. Ezért most a német gyártmányú könnyű katonai gépkocsi, a Volkswagen Kübelwagen 〈>Bővebben>>>〉 amerikai megfelelőjét, a Jeepet vizsgáljuk meg.

01_willys_mb_bastogne_war_museum.JPG

Az eredeti Jeep hivatalos nevén, US Army Truck, 1⁄4 ton, 4×4, Command Reconnaissance került be az amerikai hadseregbe, de gyártótól függően Bantam BRC 40, Ford GP és Willys MA modellekkel indult meg a gyártása. 30-as kaliberű M1919 Browning géppuskával vagy 50 cal (12,7 mm) M2 Browninggal fegyverezték fel, kiegészítőként az utas ülés előtt M1918 Browning automata puska adhatta a védelmet. Használattól függően extraként rendelhető volt drótvágó és hóeke, de fekvő sebesültek szállítására szolgáló keretek is. A britek által Hollandiában vezetett Market Garden hadműveletben is elengedhetetlen kelléknek bizonyult, amit Airspeed Horsa vitorlázó repülőkkel dobtak át a La Manche csatorna fölött. Nézz is bele a korábbi Market Garden részekbe, milyen hadieszközökkel harcoltak >>>

ii_vilaghaboru_world_war_ii_utazas_europaba.jpg

Az 1940-es években az amerikai hadseregnek szüksége volt egy új terepjáró kifejlesztésére, ezért pályázatot írt ki, amin a Bantam cég terveit fogadták el. 1941-ben kezdődött meg ez alapján a gyártás a Bantam, a Ford és a Willys gyáraiban, így összesen körülbelül 640.000 darab állt hadba. A Bantam viszont leállította a terepjárók gyártását, és inkább kétkerekű dzsip pótkocsikkal látta el a hadsereget. Trailer, 1/4-ton, 2-Wheel, Cargo, Amphibianból a második világháború alatt több mint 150.000 terepjáró utánfutót épített.

02_bantam_brc_40.jpg

forrás: militarytrader.com

Amikor a Ford felajánlotta a traktormotor lökettérfogatának és teljesítményének növelését a GP-modelljüknél, a kormány visszautasította és ragaszkodott ahhoz, hogy a Ford az erősebb Willys motorral szerelje azokat.  A Ford GPW-nek nevezték el, mivel a "W" a Willys licenccel rendelkező konstrukciót és motort jelölte. A második világháború alatt a Willys 363.000 Jeepet, a Ford pedig mintegy 280.000-et gyártott és ebből 50.000 darabot exportáltak a Szovjetunióba a Lend-Lease program keretében, amit jó orosz szokás szerint nem fizettek ki. A Ford a gyártás egyszerűsítése és a költségmegtakarítás érdekében a hegesztett első hűtőrácsot egyetlen préselt acéllemezre cserélte, kilenc függőleges beömlővel és kör alakú nyílásokkal a lámpák részére.

03_ford_gp_oorlogsmuseum_overloon.JPG

A négyszemélyes Willys MB üléseit marhaszőrrel és kaucsukkal tömték ki, illetve vízálló pamutvászonnal borították, az eső elleni védelemről pedig egy csővázzal merevített ponyva gondoskodott. Az overlooni Oorlogsmuseum Jeepje 1941 decemberében készült, és egyik a Willys-Overland cég első sorozatgyártásának. A jármű 2020-ban lett felújítva, aminek jellemzője az elülső speciális hűtőrács, az úgynevezett lécrács, amely eltér attól, ami később a Jeep standard hűtőrácsa lett.

04a_eisenhower_willys_mb_mm_park.JPG

1945-ben a Willys az MB-t civil dzsippé, CJ-2A-vá alakította, így elkészítették a világ első sorozatgyártású polgári összkerékhajtású járművét, amiből nyolc évtized múltán is a népszerű Jeep Wranglert kínálják. Ennek az egyediségét az adja, hogy a szélvédőjét bármikor egyszerűen le lehet hajtani, a tetőt is fel lehet nyitni, arról nem is beszélve, hogy az ajtókat is könnyen le lehet szerelni. Azt tudtad, hogy a Jeep elnevezés a "General Purpose" (általános célú) rövidítéséből, a „dzsípi"-ből született?

05_jeep_wrangler_willys_mb_bevrijdende_vleugels.jpg

illusztráció fotója a Bevrijdende Vleugels Múzeumban készült

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása