Utazás Európába

Banana de Madeira

2024. január 02. 09:21 - Publikus Team

Madeira I. rész

Bevallhatjuk, hogy Portugáliáról nem sok mindent tudunk, Lisszabonon kívül nem igen ismerjük a látnivalóit és még kevésbé hallottunk a portugál kultúráról vagy ételekről. Nyelvük is igen furcsán csenghet, ha meghalljuk a nálunk csak Szívós szemű Márta címen elhíresült slágert, vagyis Michel Telótól az Ai Se Eu Te Pego-t. A ma mintegy 250 millió ember által beszélt portugál nyelvnél is van némi csavar ennél a számnál, mivel Telo Úr levette a lábáról a magyar csajokat, de aki portugál szakot végzett, annak kihallatszik szavaiból a brazil nyelvjárás is.

01_madeira.jpg

Portugália még a nyugati határvégeinktől sincs közel, ennek ellenére egyre többen indulnak neki felfedezni nem csak a kontinensen lévő részét, hanem a hozzá tartozó szigeteit, mint pl. az Azori-szigeteket. Korábbi látványos részekben felfedezhettük ezeket is, de Portó és Lisszabon városa is vár Rád az alábbi zászlóra kattintva:

pt.jpg

A kiterjedt gyarmatrendszeréből a 70-es években már Bissau-Guinea, Angola, Mozambik és Zöld-foki-szigetek is függetlenné vált, 1999-ben Kínához visszakerült Makaó, így mára már csak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és Madeira-szigetek tartozik az országhoz. Most a legutóbbin az örök tavasz világát fedezzük fel, indulásképp 589 méter magasan az óceán fölé nyúló, üvegpadlós Cabo Girão Skywalkból. Körbetekintve, de a fotóra is rákattintva láthatjuk a szigeten a banánon kívül elterjedt négy fő növényt.

02_cabo_gir_o_skywalk.JPG

Nem sokkal arrébb találjuk Fajã dos Padres pár házból álló tengerparti édenkertjét, ami számtalan kipróbálható egzotikus gyümölcsöt és zöldséget kínál. Ezt a paradicsomi környezetet korábban csak a tengeren keresztül lehetett megközelíteni, de mára már a 250 méter magas szikláról az Alpokból ismerős felvonón keresztül is elérhető. A trópusi gyümölcsfái, mint a mangó, a lágy szárú banán és az avokádó egész évben hívogatóak a türkizkék tengerpartjával a kellemes mikroklímája mellett, a fotóihoz kattints az alábbi kép felvonójára>>>. Az óriási banánlevelek alatt feltűnnek a virágból előbújó egészen apró kezdemények mellett a méregzöld fürtök is, amik teljes éréséhez itt nem szükségesek kemikáliák. Több helyen látni, hogy a fürtöket fóliába csomagolják, ugyanis ez lassítja a gyümölcs érését elősegítő etilén gázképződését és megvédi a többi gázt termelő zöldség és gyümölcstől, ilyen lehet az avokádó, az őszibarack, a paradicsom és az alma is. A banán Délkelet-Ázsiából terjedt el spanyol és portugál konkvisztádoroknak köszönhetően Brazíliában és a Karib-térségben, így vált az amerikai kontinens mára a fő termőterületté. A „magyar” banán Ecuadorból vagy Costa Ricából három hetes hajóúttal ér Hamburgba vagy Rotterdamba, onnét kamionon érkezik pl. a budapesti Nagybani Piac érlelőjébe, ahol a zöld banánok nitrogén-dioxiddal való kezelése után sárgulnak meg.

03_faj_dos_padres_madeira.jpg

A levadák Madeira jellegzetes, a növénykultúrák vízigényét biztosító csatornái és egyben különleges turistaútjai is, amik kitűnően ki vannak építve. A PR 6.1 Levada do Risco az egyik legnépszerűbb 6 km-es túraútvonal a sziget nyugati oldalán, ahová már elengedhetetlen autót bérelni, de VIGYÁZZ annak buktatóira >Bővebben>>>! Az 1288 m-en fekvő parkolóból meredek ereszkedéssel indult a cserjés hangabokrok között kacskaringózó aszfalt út egészen a Rabaçal kunyhóig, ami egy vidéki cukrászdának felelt meg. Egy rövid pingado után jöhetett a hegy északi, hűvösebb részén futó ösvény a valódi szubtrópusi páfrányokkal, babérerdővel és a Georgia államból ismerős fákról lecsüngő zuzmószerű szakállbroméliával 〈klikk>fotóra>〉. Az út végén pedig ott fogadott a több mint 100 méter magas Risco vízesés függőleges oszlopa.

04a_pr_6_1_levada_do_risco.JPG

Vulkanikus sziget révén az álmainkban szereplő természetes, homokos tengerpartot ne keressünk, ám a napfényes Calhetán kialakítottak strand 〈klikk>fotó>〉 Nyugat-Szaharából importált homokja szinte tökéletesen imitálta azt. A kikötőből viszont számos bálnales indult, amit vétek lett volna kihagyni, viszont annyira népszerűek, hogy azt jó előre le kell foglalni a H2oMadeira-nál is! A különböző bálnákról már az Azori-szigeteknél említést tettünk ezért bővebben>>> ott találsz róluk leírást. A távolból tükör felületnek látszó óceán már a kikötő elhagyása után hozta a két méteres hullámokat, ami sebes csónakkal izgalmas és „mély” benyomást is tett. A halrajokat hajkurászó palackorrú delfinekkel szinte biztos a találkozás, ám egy barázdás bálnához azért nagyobb szerencse kell 〈klikk>fotóra>〉!

05a_palackorru_delfin_atlanti-ocean_madeira.JPG

A babérerdő, más néven laurisilva, egy olyan szubtrópusi erdő, amely magas páratartalmú és viszonylag stabil, enyhe hőmérsékletű területeken található, amelynek néhány példánya a sziget felfedezése előtti időszakból származik.  A madeirai örökzöld babérerdő, a Fanal egy olyan erdőtípus emlékét képviselik, amely 40-15 millió évvel ezelőtt Dél-Európa nagy részét borította. Ez az endemikus erdőterület, amely az UNESCO Természeti Világörökség része, egyedülálló szépségét a reggeli ködös időben mutatja meg igazán, ami páratlan misztikus atmoszférát kölcsönöz neki.

06_posto_florestal_fanal_babererdo_laurisilva.JPG

Az 1000 méternél is magasabb vulkanikus hegyek délután a sziget északi részére árnyékot vetnek, ezért ott pár fokkal hűvösebb is a klíma. Nem kell keresni a látnivalókat, autózás közben folyamatosan bukkannak elő a különleges növények és sziklaformák, amik közül előtörnek a fotogén vízesések. A Seixal melletti Miradouro do Véu da Noiva kilátónál találjuk ennek az egyik legjelesebb képviselőjét.

07_miradouro_do_veu_da_noiva_seixal.JPG

A funchali Madeira Botanikus Kertben több mint 2 ezer egzotikus növény található minden kontinensről, amelyek közül néhány a származási helyén már veszélyeztetetté vált. Megismerhettük a szigeten található egzotikus virágok, zöldségek, fűszernövények és egyéb hasznos növények pompás választékát és eredetét. A pálmafa gyűjteményükből derült ki, hogy a szigeten kókuszpálmát mégsem találunk, mivel azok valójában a hozzá hasonlatos királypálmák. Madeira egyik ikonikus látképének számító kockás virágszőnyeget is innét kaphattuk el, amit a bíbor és zöld színű dél-amerikai pelyvavirágból alakítottak ki. A fotóra kattintva eléd tárul az Új-Zélandról származó páfrányfa is, ami nem csak ezen a szigeten, hanem a csapadékosabb Azori-szigeteken is elterjedt.

08a_madeira_botanical_garden_funchal.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpgTovábbi extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

A hegy tetején fekvő másik botanikus kertbe az elképesztő Teleférico do Funchal felvonóval juthatunk fel, így gyerünk is a II. részhez:

09_teleferico_do_funchal.jpg

komment
süti beállítások módosítása