Utazás Európába

Hadifesztivál

2024. június 17. 15:11 - Publikus Team

Kódneve: Kókusz

Zsámbék feletti dombok „Hollywood” felirata mögött az erdő titokzatos bunkereket rejt, ami korábban a Magyar Néphadsereg honi légvédelmi rakétabázisa volt és ahol százötven katona teljesített 24 órás szolgálatot, hogy ellássák Budapest légterének védelmét. Itt kerül minden évben megrendezésre a Zsámbéki Hadikulturális Fesztivál katonai hagyományőrzőkkel, korabeli járművekkel és fegyverekkel, amit nem csak nézegetni lehetett, hanem ki is lehetett próbálni!

01_achtung_minen.JPG

A Néphadseregünk a baráti Szovjetunióból szerzett be SZ-75M Volhov és SZ-125 Nyeva közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket, majd kialakította a főváros körül a tizenegy bázisból álló tűzgyűrűt. A tíz méternél is hosszabb, hetven centi átmérőjű, két és fél tonnás indulótömegű, szilárd és folyékony üzemanyaggal működő kétfokozatú rakétáival 50-55 kilométer hatósugarú területet tudott levédeni. A zsámbéki bázison három hangárszerű betonmonstrumhoz két-két indítóállás tartozott és egyszerre 36 rakéta állt rendelkezésére. Ezek a rakétabázisok 1994-ig teljesítettek szolgálatot, a katonák csökkenő számban, de egészen 1997-ig maradtak a bázisokon. 

02a_zsambeki_raketabazis.JPG

A Volhovnak a többszöri továbbfejlesztett változata a mostani orosz-ukrán háborúból ismert Sz-300-as rendszer, amivel 2014-ben lőtték le a Malaysia Airlines szerencsétlenül járt Boeing 777-es utasszállítóját a kelet-ukrajnai Hrabove közelében. Egykoron a Volhov rakéták szállítását TZM PR-11B típusú szállító-töltő utánfutóval és ilyen ZIL-131 nyerges vontatóval végezték >>>.

03a_zil_131.JPG

A bázison való séta közben az NDK határállomásán is átkelhettünk akár egy kabrió Trabant Kübellel Erich Honecker képének árnyékában, ami füstokádó gépet már korábban részleteztünk >Klikk>>.

04_ndk_hatarallomas.JPG

A hidegháború évtizedeiből egyszerűen áttérhettünk a II. világháború kiváló eredeti és replika darabjai közé. Egy háborús film kellős közepén vagy éppen 1944-ben érezhettük magunkat egy VW Kübelwagen (Bővebben>>>) és a korabeli SS katonák kíséretében, de későbbi időkben az izraeli hadsereg Uzi géppisztolyával is lehetett pózolni.

05a_vw_type_82_kubelwagen.JPG

Zündapp és Ural motorok mellett a Wehrmachtban rendszeresített BMW veteránokkal is találkozhattunk, amik egyikéből Béla bácsi korabeli történeteivel gazdagodhattunk. A szövetséges oldalról egy 1941-es Indián 741 is feltűnt a nyüzsgő amerikai tábor előtt.

06a_bmw.JPG

A távol-keleti hadseregek egyenruhái is felbukkantak az erdő rejtett zugaiból, de nem volt ritka, hogy a Vörös hadsereg retinát is elvakító piros színét tudtuk beazonosítani még a bunker árnyékában is.

07a_amerikai_csapat.JPG

A legnagyobb meglepetés a távozás előtt ért, amikor is a nézelődők elkotyogták, hogy a híradó részlegen még egy eredeti Enigma kódíró gépet is meg lehet nézni. Nem volt vicc, nem volt ámítás, a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központjának az Enigmája 10114-en kombinációval a teljes valójában kódolta a titkos szövegünket, aminek hozzávetőleges értéke egy jobb budai lakás árával vetekedett.

08_enigma.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

>>> További II. világháborús témákat ne hagyd ki >>>

ii_vilaghaboru_world_war_ii_utazas_europaba.jpg

komment
süti beállítások módosítása