Utazás Európába

Servus Bayern!

2024. július 19. 11:23 - Publikus Team

Tessék néha félreállni

A hosszú nyári autós utazásokba érdemes kisebb-nagyobb megállókat beleszervezni, hogy a több órás monoton német autópályát >Bővebben>>> megtörje egy pár órás felüdülés. Ilyen látnivaló lehet a budapestnyi lakosságú bajor város, München, ami már 6-7 óra alatt elérhető, bár egyeseknek konkrét úticélnak kevés lehet, de közbeiktatott látnivalónak azonban tökéletes!

01_altes_rathaus_munchen.JPG

A neve a német Mönch szóból ered, amely magyarul szerzetest jelent, aki a város címerében is megjelenik. Mint minden német nagyvárost, Münchent is sok szövetséges légitámadás sújtotta a második világháború alatt, így a történelmi városközpont 90%-át és a teljes város 50%-át rombolták le a bombázások. München épületeinek nagy részét a háború után a régi tervek alapján építettek újjá, de szembetűnő a régi értékesebb és díszesebb lakóházak hiánya, így a zászlóra kattintva érdemes felkeresni a német középkorból fennmaradt városokat is, mint pl. Rothenburg o.d. Taubert >>>

de.jpg

München a bajor kolbász, a sós perec és legfőképp a sör hazája, de nem csak a sörfesztivál, az Oktoberfest idején, mivel a városban számos söröző komplexum működik egész évben. Ilyen a belvárosban székelő kék-fehér bajor zászlós Hofbräuhaus is, amit 1958-ban újjáépítettek. Előtte azonban a városban kezdett megerősödni a nacionalizmus, 1919-ben a Fesztiváltermében alapították meg a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot (NSDAP), később pedig a Sturmabteilungen , azaz SA is. 1923-ban a sörpuccs alatt Adolf Hitler és az NSDAP megpróbálta erőszakosan átvenni a hatalmat, kísérletük ekkor sikertelen maradt, Hitlert pedig Landsberg börtönébe zárták. Hofbräuhausban tartotta Hitler számos beszédét, amire csak előre váltott jeggyel lehetett betérni a nagy érdeklődés miatt.

02a_hofbr_uhaus_munchen.JPG

A nyitó képen látható gótikus Régi Városháza (Altes Rathaus) alatt nyílik meg a tér a Salzburgból jövő sóúttal a Marienplatz felé, ahol az Új Városháza (Neues Rathaus) neogótikus épülete áll, amit bajor hercegek, királyok, választófejedelmek és császárok díszítenek. A torony 43 harangos harangjátékának ütéseit évszaktól függően hat különböző görgő váltja ki naponta 11 és 12 órakor. A játékos kazamata, amelyben a Glockenspiel található, rézből készült és a 32 játékfigurája München legendáját mutatja be. Az alatta lévő szint a Schäffler táncot mutatja be, amely az 1515-től tartó pestisjárványnak állít emléket.

03_marienplatz_neues_rathaus_munchen.JPG

A müncheni 0 kilométerkő, a Mária-oszlop (Mariensäule) is itt magasodik, ahonnét az autópályákon található távolságtáblák adatait is számolják. Egy sarokkal arrébb a gótikus stílusú Miasszonyunk-templom (Frauenkirche) két feltűnő tornyával és jellegzetes reneszánsz kupoláival München nevezetessége, bár egyszerű tégla borítása nem nyújt kiemelkedő látványt.

04_frauenkirche_munchen.JPG

A fennmaradt régebbi háztömbök egyikében ma már rendőrség működik, nem hiába, mivel itt is volt egy hatalmas lakása Adolf Hitlernek, ahol rejtélyes körülmények között főbe lőtte magát Geli barátnője, aki egyben rokona is volt. Az amerikai Elizabeth "Lee" Miller a második világháború alatt a Vogue haditudósítójaként szerzett hírnevet, de főleg a Hitler müncheni lakásának fürdőkádjában a róla készült fotóval >klikk az alábbi fotóra>>>, amin a csizmáján lévő dachaui por pedig szándékosan bemocskolja Hitler fürdőszobáját. A fotózás 1945. április 30-án nem véletlenül történhetett, mivel ugyanazon a napon lett Hitler öngyilkos. A fürdőkádas kép elkészítése után Miller ironikusan megfürdött a kádjában, utána pedig az ágyában aludt.

05a_hitler_lakasa_munchen.JPG

A fejünkben élő valódi Bajorországhoz azért érdemesebb egy kicsit délebbre, az Alpok felé venni az irányt, ahol már feltűnnek az alpesi házak a muskátlis ablakokkal. Az egyik ilyen kisvárosban felbukkan egy kúptetős épületegyüttes, amit 1934-ben húztak fel, hogy SS-Junkerschuleként a hírhedt Waffen-SS-nek kegyetlen tiszteket neveljen ki.

06_ss-junkerschule_bad_tolz.JPG

Az Alpok mélyén található Mittenwald ékes hangulatát a házainak egyedi díszítése adja, ami az olasz-német kereskedelmi vámokból adódó gazdagságot vetíti előre a középkorból. Főleg a főutcáján rokokó falfestéssel >klikk az alábbi fotóra>>> díszített házak sorakoznak, nagyrészt bibliai tárgyú freskókkal, de egyszerű falusi jelenetek is felfedezhetőek.

07a_mittenwald.JPG

Mittenwald látnivalóit az elképesztő bravúrral megépített fém hidakkal átszelt Leutaschklamm szurdok koronázza meg. A kisebb túra egy jelentősebb kaptatóval indul, de minden pénzt megér, mivel a magasból megdöbbentően szép látványt nyújt az angolzöld erdőből előtörő kristálykék Leutasch patak a szakadék szélén kanyargó acél állványzatról.

08a_leutaschklamm_mittenwald.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

Hasonló alpesi kirándulásokért elég csak Ausztriába utazni és már hozza is a relaxáló hatását >>>

utazas_alpok.jpg

komment
süti beállítások módosítása