Utazás Európába

Monszanmisel

2024. augusztus 15. 08:14 - Publikus Team

Történelem, tudomány és építészet

Normandiában a 8-19. század között épült Mont-Saint-Michel bencés apátsága és erődítménye már messziről letaglózó a tengerből kiemelkedő méretével. A több száz éven keresztül épült középkori kis házak egyvelege egy olyan harmóniát hoz létre a környező öböllel együtt, hogy 1979-ben nem hiába került fel az UNESCO világörökségi listájára az egyedülálló esztétikai és katolikus helyszínként való fontossága miatt.

01_mont-saint-michel.JPG

Több rejtély is övezi a Szent Mihály-hegyet, először is nézzük meg, hogy a síkságból kiemelkedő 550 millió éves gránittömb hogyan kerülhetett oda. Az egykoron itt húzódó Armorika hegycsoport alatt csapdába esett ez a magma buborék, az idővel viszont a hegy agyagpalája lekopott és megjelent egy cukorsüveg a tengerben. A Couesnon folyó torkolatát ugyanis a kontinens legerősebb, 15 méteres ár-apálya sújtja, ahol ennek a vulkanikus tevékenységnek még két testvére is feltűnik.

02_mont-saint-michel.JPG

1423-ban az angolok az egyik ilyen szigetről, Tombelaine-ről harminc éven keresztül ostromolták az erődöt, de nem sikerült nekik bevenni. A védők még egy kőfalat is építettek közvetlenül a partra, hogy az angolok ne tudjanak dagálykor kikötni, de még a keleti bejáratot is befalazták. Azonban a tenger a sziget legfőbb védelmi vonala, alatta futóhomokkal, ami vízzel keveredve magával ragadja a belesüppedőt, így a hódítók apálykor sem tudták megközelíteni.

03_mont-saint-michel.JPG

A szigetre a legnagyobb veszélyt az öböl feltöltődése jelentette, mivel dagálykor erősebb örvényekkel érkezik az üledék, amit az apály nem mos el teljes egészében és ezt a 19. században épített út még fel is gyorsította. 2015-re készült el egy új gátrendszer, ami a visszatereli az üledéket a tenger irányába és az utat kiváltották egy híddal, így már az örvények is könnyebben mozognak.

04_mont-saint-michel.JPG

Induljunk is neki, fedezzük fel egy virtuális 3D sétával (+ opcionálisan VR szemüveggel) a magával ragadó, 29 fős települést, így nem kell vesződni a borsos parkolási díjjal, az elektromos buszos transzferrel és nem utolsó sorban az ott fogadó tömeggel.

forrás: Google Maps

Végül járjunk utána, hogy miért Szent Mihályról kapta a nevét és vajon az ezzel kapcsolatos monda igaz lehet-e? Az apátság tetejét 156 méter magasan az arannyal borított Szent Mihály arkangyal díszíti, ami gyakorlatilag a réz kardjával egy villámhárító szerepet is játszik. A legendák szerint 708-ban Avranches püspökének, Szent Aubert-nek megjelent Mihály arkangyal és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen egy kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök fején. A fennmaradt koponyán a mai tudósok azonban kimutatták, hogy nem az arkangyal bűncselekménye okozta a lyukat, hanem egy ciszta ütötte át a koponyáját…

05_mont-saint-michel.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

Normandia leglátogatottabb helyszíne kétségtelenül Mont-Saint-Michel, utána következik a színpompás Monet kertje >Bővebben>>>, de Franciaországban első helyen mégiscsak Párizs áll és ne hagyjuk ki! >>>

uticelok_parizs.jpg

komment
süti beállítások módosítása