Utazás Európába

Őrületes szilveszteri ajánló

2017. december 07. 06:00 - Publikus Team

Tankolj fel 2018-ra!

Van még egy hónap év végéig, ráérsz még gondolkodni, hogy hol töltöd a szilvesztert?! Jó reggelt! Már rég lekésted a legjobb helyeket! Ideje elkezdeni a szervezést, mert ülhetsz idén is otthon az unalmas kabarét vagy egy romantikus filmet bámulva! Fusd végig ezt a néhány lehetőséget, hogy ihletet kapj és élményekkel tele érkezz haza az újév első napjaiban. Kapsz itt hideget, meleget…

01_tankolj_fel_2018-ra_szilveszter_new_year.jpg

A középkori és egyben világörökségi városba, Český Krumlovba érve -8 fok fogadott, verőfényes napsütéssel. Leginkább a gótikus és reneszánsz épületek ragadtak minket magukkal, bár a barokk stílus is fellelhető a kisvárosban. Azt hihetnéd, hogy ilyen időben a turisták is otthon maradnak, de itt is tömeget alkotva egy massza közepén találtuk magunkat. Az óvárosnak különös a hangulata és fekvése is, mivel egy völgyben fekszik és egy szigeten terül el, amit a fagyos Moldva fog közre. A reneszánsz stílusú várban is alkalmazták azt a tetszetős kazettás festési technikát az épületek falán, amit a század eleji pesti házakon is. A kastély parkja nem volt nyitva, ennek ellenére megérte felmászni, a kilátás pazar volt

02_cesky_krumlov_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Turisták nyomása alatt működő éttermekbe betérni mindig veszélyes egy gasztronómiát kedvelőnek, de hát a remény az mindig bennünk van. Sikerült ismét beleesni abba a csapdába, hogy egy helyi gulyást és vadast tettünk próbára knédlivel és salátával. A szomszéd kisváros, České Budějovice szárnyaló látványosságairól is olvashatsz a Szilveszter Český Krumlovban (kattints rá) c. cikkben. Hazafelé tartó, szinte depressziós hangulatunkat Třeboň kisvárosával sikerült valamelyest enyhítenünk. Az ember szinte nem tudja eldönteni, hogy Parndorf valamelyest művi hangulata vagy ez a házsor adja vissza jobban a színes házak különös érzését.

03_trebon_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ha iszonyodsz a repüléstől és mégis a tenger közelébe vágysz, kiváló célpont lehet egy pár órás autóúttal elérni az Isztriai-félszigetet. December utolsó napjaiban persze nem lehet itt fürdőzésről álmodni, de a tengerpart, a mediterrán színes házak, látnivalók sokasága igazán feldobhatja a végeláthatatlan hazai, szürke hétköznapokat. Pula kiváló kiindulópont a félsziget bejárásához, de ne feledkezzünk meg helyben sem a szépen fennmaradt ovális alakú amfiteátrumról, Augustus-templomról és a Sergius-diadalívről. 

04_amfiteatrum_arena_amfiteatar_pula_pola_isztria_istria_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Igazán olaszos hangulat fogad Rovinj szűk, sikátoros utcáiban. Dombokon andaloghatunk végeláthatatlanul, de leglátványosabb észak felől, a tengerparttól fotózni a habokból kiemelkedő palettás házakat, persze a kötelezően kiaggatott száradó ruhákkal együtt. A kis földnyelv másik felére, a kikötőbe érdemes még átnézni, mert az olasz riviéra hangulata illatozik egy kiadós ebéddel. A horvát városokról bővebben is olvashatsz ITT.

05_rovinj_isztria_istria_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Az elmúlt években elég lightosra sikerültek a szilveszterek, nem volt igazán még hó sem. Egyik évben fogtuk magunkat és felugrottunk a Tátrába, hogy legalább havat lássunk és érezzük a fagy erejét. A Magas-Tátrához közeledve elénk tárultak a Kárpátok sziklás, havas csúcsai, amit némiképp árnyalt a témába nem illő „Havanna lakótelep”. Egy igazán kellemeset lehet sétálni a Csorba-tó (Štrbské Pleso) körül, ahol a Pátria szálló szögletes épülete és a fotókról híres síugró sánc is kiemelkedik a gyönyörű fenyőerdőből.

06_magas-tatra_vysoke_tatry_poprad_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Másik célunk a 2634 m magas Lomnici-csúcs (Lomnický štít) volt. Tátralomnicból (Tatranská Lomnica) indultunk egy izgalmas felvonóval a Kő-pataki-völgybe (Skalnatá dolina). Lehet azért hallani történeteket sífelvonókról, hogy pl. megáll a drótkötélpálya, ezért az utolsó pillanatig drukkoltunk, hogy felérjünk. Izgalmunkat maximálisan fokozta, hogy a kabinból kilépve orkán erejű jéghideg tört be a kabátunk alá. Sziklává fagyva alig tudtuk kikérni a forralt borunkat és meghoztuk a döntést, hogy sarkvidéki ruházat nélkül nem vágunk neki a csúcs további meghódításának. Bővebben ITT találsz leírást a Tátráról.

07_magas-tatra_tatranska_lomnica_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Ha szerencsénk van, hasonló éghajlati különbséget érhetünk el hazánkban is. Sokszor városainkban borús szürke idő van, ilyenkor nézzél utána, hogy a paplan effektus milyen magasságig ér el. Érdemes felugrani egy kis napfényért Kékestetőre, ahol sokszor hó is borítja az erdőséget. Itt is egy jót lehet síelni vagy a mátraházi szánkópályán jól el lehet bohóckodni.

08_kekesteto_matra_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Miután az ősöknek hazaintegettünk a sípálya elején található webcamerán, felmásztunk hazánk legmagasabb pontjára, ami 1014 m magasan található. Szomszédságában van a tévétorony és az egykori kilátó, ami ma hotelként működik. Óriási kirándulásokat lehet tenni az erdőségekben vagy egyszerűen csak átugrani Galyatetőre a kilátóhoz.

09_kekesteto_matra_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha tavaszias időre vágysz, böngéssz neten egy keveset, biztosan találsz kedvező áron 1-2 jegyet valamelyik mediterrán városba. Thessaloniki lehet az egyik ilyen választás. A várostól ne várj sokat, nincs igazán látnivalója, érdemes a Chalkidiki félszigetre leugrani és szilveszter éjjelén a kristálytiszta tengerparton egy jó pezsgőt szürcsölni. Igazi görög hangulatot nem fogsz találni, mivel ez Görögország makedóniai része és az építészet is másabb valamelyest, nem csak az emberek. Tengerpartokról szóló 1. és 2. (kattints rá) cikkünkben nézd meg, hogy milyen értékeléseket kaptak a görög strandok.

10_chalkidiki_athosz-hegy_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_utazas_europaba.JPG

A türkizkék tengeröblökön túl is látványosságra vágysz? Megkaphatod, mivel a félsziget egyik nyelvén terül el az Athosz-hegyi Köztársaság a rengeteg kolostorával. Csak külön engedéllyel lehet belépni a területre, így hajókról lehet bámulni a különféle építészeti csodákat. A több órás hajóút sem lesz unalmas, mivel a sirályok folyamatosan kunyerálnak, közben a delfinek pedig táncolnak a vízben. A tengerpartján el lehet kapni érdekes képeket is, mint pl. egy bőrönddel szaladgáló remetét… Tovább (kattints rá) a "többoldalú" Chalkidiki-félszigetre!

11_chalkidiki_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

4 komment
süti beállítások módosítása