Utazás Európába

Ajándékozd a hosszú élet titkát

2018. december 24. 08:30 - Publikus Team

A Felvidék ránctalanító kezelése

Isten hozott a „B” oldalon! A cím hívására gondolom nem hiába keveredtél ide, talán vakargattad is már a fejedet, hogy valami nem stimmel itt az idő múlásával?! Ha megszokottá váltak a szürke munkanapok és a hétvégeken sem tudod már igazán feldobni magadat, de már a születésnapok és a karácsonyok is repkednek egymás után, akkor most jó helyen jársz! Egy rövidebb, de annál tartalmasabb utazással építs az emlékeidbe egyre több újdonságot, hogy a gyorsuló éveidnek megálljt parancsolj! Hogy micsoda?!

01_szent_egyed-bazilika_bazilika_sv_egidia_bardejov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.jpg

A tudatos életvitelhez nem csak pl. az egészséges táplálkozás vagy a pszichénk karbantartása tartozik hozzá, hanem nagyban javíthatjuk az életminőségünket azzal, hogy újdonságokkal telepakoljuk a napjainkat és így lelassíthatjuk az idő múlását. Ajándékozások alkalmával így a legszebb meglepetés lehet akár egy közeli kiruccanás, ha megfelelően el tudsz merülni benne. Ehhez szolgálhat segítségül az Utazásszervezőnk (kattints rá) vagy egy olcsó, de annál tartalmasabb kiruccanás az északi szomszédjainkhoz! Nézzük is meg röviden, hogy miről hablatyolok itt:

sk.jpg

Igazán csak egy kis odafigyelést és szervezést igényel a dolog, de meghálálja magát, mivel a belső óránkat megfiatalíthatjuk, így akár a kisugárzásunk is előnyösen változhat. 17 éves korunkig ezzel nem igazán kell törődnünk, mivel abban az életkorban még azt érezhetjük, hogy az idő nem repül el a fejünk felett. Itt egy pillantást kell vetnünk a szubjektív életkorra, ami abból áll, hogy gyerekként rengeteg újszerű helyzetbe kerülünk és az agyunk részletgazdagabb emlékeket rögzít, így akkoriban több időt élünk meg. Rejt ez egy kis csalást is, mivel nem az eseményt érzékeljük hosszabbnak, hanem annak a későbbi felidézését. Létezik még egy kedvező biológiai hatása is az új ingerek feldolgozásának, mivel fokozott dopamintermeléssel jár. Ezt boldogsághormonnak is nevezik, ami az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen elégedettségérzetet, ezáltal pedig boldogságot vált ki.

02_orban-torony_kassa_ko_ice_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.jpg

Ha egy alapvető meditációs lépést teszünk és egy picit odafigyelünk a légzésünkre, akkor már a jobb agyféltekénk is aktívabb lesz és rögtön kreatívabbá válhatunk! Hasonló állapotban egy pénteki napon tudatosan nekiláttam megszervezni a szlovákiai hétvégémet és hogy még inkább koncentrálni tudjak a részletekre, egyedül vágtam neki! A városok meghatározásával az új kihívás kikristályosodott, ami már önmagában feldobott. Örültem is, hogy a hétvége rutinja megtörik, szombaton kora reggel autóba pattantam és Miskolc felé tartottam, hogy Kassa (Košice) felé átlépjem a szlovák határt.

03_szent_mihaly-kapolna_kassa_ko_ice_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Az adventi vásárok sztárja nyáron a legszebb c. cikkemben már említést tettem arról, hogy az utazások kellemetlenül indulnak, de egy rövid idő elteltével ez átcsap a boldogságba. Így jártam most is, mert Gyöngyösig sem kellett eljutnom, levetettem magamról a negatív gondolatokat és a hiperjelenlétben találtam magam. Ez csak fokozódott, amikor Kassán sétálhattam már a fő téren, a reneszánsz árkádokkal bővített Orbán-tornyot tanulmányozva. Nem tettem mást, mint kiürítettem a fejemet és átadtam magamat a jelennek és főleg a részleteknek. A XIV. századi Szent Mihály-kápolna is hasonló hatást nyújtott a mellette fekvő virágos parkkal.

04_szent_erzsebet-dom_dom_sv_tej_al_bety_kassa_ko_ice_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.jpg

Kassa fő látványossága kétségtelenül a gótikus Szent Erzsébet-dóm a Rákóczi-kriptával, aminek ablakait alaposan szemügyre vettem, szinte belemerültem a kidolgozottságukba. Most visszaidézve ezeket az emlékeket úgy tűnik, mintha rengeteg időt töltöttem volna el, pedig max. 2 órát fordítottam a városra. Szuper, mert így elértem az idő lassulását! Az eddigi elmélethez hozzátartozik még az, hogy egy adott időegységet valójában mindig az addig megélt időtartam arányában érzékelünk, vagyis egy év egy kétévesnél az addig leélt életének a fele, így extrém hosszúságú időnek tűnhet neki. De egy hatvanévesnek szinte pár pillanat alatt elmúlik egy év, ha nem tölti ki a rutintól eltérő történésekkel, pedig mennyire hajlamosak konzervatívan élni?!

05_szivarvany_duha_eperjes_pre_ov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.jpg

Ehhez a fotóhoz nem is kell sok mindent hozzáfűzni, önmagában egy csoda! Szakadt az eső, muszáj volt megállnom Eperjes (Prešov) előtt és megörökítenem, ahogy az esőcseppeken megtörik a sárgás szántóföld és a fények kavalkádja egy szivárvánnyá állt össze!

06_rakoczi-haz_eperjes_pre_ov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Már magában is milyen elbűvölő, hogy az eperről kapja egy város a nevét?! Összbenyomásában nagyon hasonlónak tűnt Kassához, mivel a keskeny és hosszúkás fő téren itt is emelkedik a középkorból fennmaradt templom, a XIV. századi puritánabb, de gótikusnak mondható Szent Miklós-dóm. Ennél jóval díszesebb a 17. században reneszánsz stílusban emelt Rákóczi-ház, aminek oromzatát a Késmárkon (katt rá) megismert sgraffito eljárással is díszítették.

07_szent_miklos-kegytemplom_dom_sv_mikula_a_eperjes_pre_ov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Alig bírtam már magammal, mivel a fő úticélomhoz, Bártfához (Bardejov) közeledtem. Így észak felé tartva az jutott az eszembe, hogy már a középkorban is kevesebb magyar lakott e vidéken, de a mai statisztikát átrágva szembetűnő lett, hogy mérhetetlenül kevés magyar élt a városban. Kassán még az utcán is gyakran futottam bele ékes tájszólású magyar szavakba, de itt már csak a falak őrizték meg a magyar történelmet…

08_varoshaza_radnica_bartfa_bardejov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Ha a városfalon és a bástyákon átjutunk az Óvárosába, nem kell tartani attól, hogy a vidéki szocreál, kocka épületek tűnnek fel az unalmas háromszárnyas ablakokkal, ahonnét otthonkás nagymama les ki a szürke függönye mögül. A környező patinához ide díszes nemesi ruhák, vásárok és egy valódi bronz hóhér is dukál, mivel emlékművet emeltek a kivégzések helyszínére.

09_hoher_kat_bartfa_bardejov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Háttérben a földrengések és tűzvész által tépázott Szent Egyed-bazilikával és a valamivel fiatalabb, reneszánsz Városházával órákat is el tudtam volna tölteni, ha a kávé ellenére nem esem össze a kimerültségtől… Már csak annyira maradt erőm, hogy említést tegyek az épület meredek, díszes tetőszerkezetére, a gazdagon faragott külső lépcsőfeljárójára és az erkélyére. Nem hiába nyerte el a Világörökségi címet ez az időutazáshoz méltó kis város!

10_varoshaza_ter_radni_ne_namestie_bartfa_bardejov_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved a Felvidékhez, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

sk.jpg

komment
süti beállítások módosítása