Utazás Európába

A tengerparti nyaralások sztárja

2019. június 28. 09:10 - Publikus Team

Drága volt, tavaly drágább lett és idén ismét felvitték az árakat

Még a háború alatt sem üresedtek meg a tengerpartjai, utána viszont szinte másnap megindultak a tömegek a nyers szláv vendégszeretet ellenére, hogy felfedezzék az országot. Ma már az egekbe szöktek a szállás, az üzemanyag és az autópálya matrica árai, de attól sem rettenünk meg, hogy az élelmiszer is jóval drágább, az éttermekről nem is beszélve. Ha tengerpart, akkor Horvátország és minden áron el kell indulnod?!

01_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Ha Horvátországról A-Z-ig mindent meg akarsz tudni, beleértve a közlekedést, látnivalókat, előnyöket és hátrányokat, akkor olvass bele a Lépj az utazás következő szintjére c. cikkbe, ahol az úticélt saját magad választhatod ki! A zászlóra kattintva pedig akár az ország legjobb strandjait is felfedezheted:

hr.jpgAz olasz Amalfi-part vagy a Cinque Terre már az igazi Dolce Vita életérzés, amihez ugye elengedhetetlen a megfelelő díszlet is. Ha ezekre a desztinációkra nem akarsz napokat utazni, akkor megfelelő helyettesítő termék lehet Rovinj is a maga olaszos bájával. Nem is átverés vagy érzéki csalódás az egész, mivel a középkorban a velenceiek itt is erősen megvetették a lábukat és azóta is fennmaradt a hatásuk és nem csak az építészetben!

02_rovinj_isztria_istria_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Sokat nem kell innét délre autózni és megint Itáliában érezheted magadat, mivel Pula tengerpartját árnyékolja délelőttönként a római Colosseumot idéző ókori amfiteátrum. A császáriak nem csak itt, hanem az óváros számos pontján hagytak maguk után emlékeket, amikről bővebben ITT (klikkelj rá) olvashatsz.

03_amfiteatrum_arena_amfiteatar_pula_pola_isztria_istria_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Az olasz hangulatot, ha tovább akarod hajkurászni, érdemes még a kopárabb Cres szigetre és az erdőkkel borított Lošinj szigetre is átugrani. Az utóbbiról a tengerbiológusok között is elterjedt, hogy kristálytiszta víz veszi körül, amit imádnak a delfinek. Veli Lošinj lenyűgöző színes kikötőjében egy forró punch kortyolgatása közben sikerült saját magamat is rávennem, hogy befizessek egy teljesen reménytelen delfin lesre. A hajóút csodásnak bizonyult egyetlen emlős nélkül is, viszont pár napra rá ezek a jópofa állatok egyszerűen a komp orránál bukkantak fel.

04_delfin_dolphin_veli_losinj_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska.jpg

A hozzánk legközelebb fekvő sziget, Krk egy hídon át érhető el, amiért természetesen nem egy jelképes összegű díjat kérnek el! Strandolásra az egyik leghangulatosabb hely a sziget déli részén elterülő Stara Baška kis öblei, az igazi plázst viszont Baška hosszan elnyúló apró kavicsos partja nyújtja. Rijeka (Fiume) és a mellette fekvő elegáns századfordulós Opatija (Abbázia) is feltűnik nem véletlenül a Krk végletei c. bejegyzésemben, nézz bele!

05_tenger_sea_more_krk_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Nemzeti park, botanikus kert, arborétum, de mindez egyben is lehet Plitvice, mivel egy helyen annyi minden burjánzik itt. Nem hiába keresik fel annyian, hogy már korlátozni kell a belépők számát, mivel a világörökségi cím is veszélybe került a tömegek miatt. Egy biztos, ha felkeresed ezt a csodát, későbbi úticéljaidon mindig hiány lesz, mivel ezen a helyen csak úgy tobzódnak a szemet kápráztató látványosságok. További lélegzetelállító képeket találsz még a tavakról IDE kattintva.

06_plitvice-tavak_plitvice_lakes_plitvi_ka_jezera_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Sivatagot mindenki Afrikához köti, de vajon csak a táj vagy a csapadék mennyisége határozza meg igazán ezt a természeti jelenséget? Egy a lényeg, hogy Pag szigetének egyes részei olyannyira kopárok, hogy teljesen visszaadja a Szahara köves sivatagának kies vidékét, de találunk kristálytiszta vizű, kevésbé tömött strandokat is. Egy autóstop részeként Pagon élet és halál közt autóztam, amit rákattintva megismerhetsz.

07_pag_dalmacia_dalmatia_dalmacja_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Trogir, Primošten és Šibenik mészkővel visszafogottan díszített óvárosai után felüdülést jelenthet egy természeti kikapcsolódás. Plitvicei-tavakhoz hasonló természeti képződményt találsz itt nem messze, ahol ajánlom, hogy Csobbanj egyet a Krka Nemzeti Parkban!

08_krka_vizeses_national_park_krka_skradinski_buk_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Jó pár évvel ezelőtt gondoltunk egy merészet és húszon akárhány órás vonatozással legördültünk Split mediterrán pályaudvarára. Soha többet! A kocsik kényelmetlen ülése fekvőhellyé voltak alakíthatóak, de az utazás után az első élvezetes dolog egy kávé volt a kikötőben. Ezek után már fel is tudtuk fogni, hogy a pálmákkal övezett promenád mennyire kellemes hatást nyújtott!

09_split_dalmacia_dalmatia_dalmacja_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska.jpg

Hosszas komp útra indultunk innét Vis szigetére, ami akkor még nem volt annyira turistáktól ellepve. Hajónk meglepetésre megállót ejtett Hvar városánál is, ami nem volt hiábavaló a panorámája miatt. Úticélunkon Komiža is említésre méltó, mivel a Mamma Mia! c. film egyes jeleneteit itt forgatták, de a fő látványosságot, azt egy szigettel arrébb találtuk Biševon, ami nem más volt, mint a tengerrel összeköttetésben lévő Kék barlang. A sziget túl oldalán lévő csendes, homokos partját sem hagytuk ki az illatos, kis halsütödéjével!

10_bisevo_dalmacia_dalmatia_dalmacja_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska.jpg

Az igazi sztár pedig nem lehet más, mint Dubrovnik városa! Már messziről sejtet valamit a 4-6 méter vastag és helyenként 25 méter magas várfal, hogy a belseje valami értékeset rejthet. Ezt már évtizedek óta annyi turista akarja megtekinteni, hogy már-már a város összeroppan a nyomása alatt és belépőt szednek. A világörökségi címet viselő óváros a palotákkal, templomokkal, kolostorral és megannyi látnivalóval elkápráztatja az odalátogatót! Biztosan főszezonban kellene felkeresned?

11_dubrovnik_dalmacia_dalmatia_dalmacja_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska.jpg

12_naplemente_sunset_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpginsta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása