Utazás Európába

A világ bohém negyedének hét csodája

2019. augusztus 09. 13:55 - Publikus Team

Top 7 cseh látnivaló

Most akkor a csehek bohém életvitelűek vagy minden bohém ember cseh állampolgárságot kaphatna? Mind a kettő badarság, mivel csak egy francia fordításról van szó, de ezzel szemben nézzük meg, hogy milyen történelmi országokban élik „szürke” hétköznapjaikat! Csehország területén az I. világháború előtt három terület osztozott: Csehország, Morvaország és Szilézia, amiket egyesítettek és 1929-ben ehhez járult még hozzá Moldauhafen a hamburgi kikötőben, amit 99 évre tengeri hajózás céljából kibéreltek.

01_tel_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

A cseh zászlóra kattintva megtalálod összeszedve az alábbi úticélok cikkeit, de ne feledd, hogy ott egy nagyon profi térképen is tájékozódhatsz:

cz.jpg

Český Krumlov >>> Térkép

Egyszerűen teljesen mindegy, hogy mikor veszed célba ezt a várost, mindig a maximumot fogja nyújtani, ha már egyszer a tél kellős közepén órákra az utcára tudott rángatni. A Moldva folyó egy dupla S-kanyarral cifrázza meg a város elrendezését, de az biztos, hogy jól áll neki. Semmi mást nem kell tenni a szűk utcáin, mint a középkori házait és a modern kirakatait csodálni és jól megjegyezni, mert igazán értékes fotót a helyszűke és a tömeg miatt nem lehet készíteni.

>>> Tovább Český Krumlovba >>>

02_esk_krumlov_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

České Budějovice >>> Térkép

A Moldva folyó tovább kanyarog a sör ezen fővárosába, ahol a Budvar, ill. nálunk Budweiser néven elterjedt gyárat is meg lehet látogatni. Az óvárosban található Masné Krámy étterem is a sör rajongóit csalogatja a cseh mesteremberek utcájáról. Azt sem lehet elfeledni, hogy a gasztronómia mellett a főtér környékén milyen szuper látnivalók sorakoznak!

>>> Tovább České Budějovicébe >>>

03_eske_bud_jovice_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Zoo Zlín >>> Térkép

Egy hosszabb európai útba építeni vagy akár konkrétan ezért is érdemes ebbe az állatkertbe elutazni, annyira kiemelkedő, amit nyújt. A gyöngyösi állatkert kínkeserves oroszlán simogatásával szemben itt a vadak felszabadultak és látványosan jól érzik magukat. Kontinensek szerint szeparálták öket és még különböző élmény elemekkel feldobják a melléjük telepített látnivalókat.

>>> Tovább Zoo Zlínbe >>>

04_zoo_zlin_oroszlan_lion_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Telč >>> Térkép

1992-ben a tavakkal körbeölelt történelmi városközpontját az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, elsősorban a középkori lábas házainak köszönhetően. A végeláthatatlan babaházak sora a reneszánsz és barokk főtéren (Náměstí Zachariáše z Hradce) észrevehetetlenül az arcodba zúdul, végében a belső udvaros kastéllyal (Státní zámek). Egyik legérdekesebben díszített épülete a sgraffito ház, aminek lekapart rétegeit a késmárki harangtornyon is megvizsgálhatod. Mikszáth Kálmán A fekete városából készült filmjének egyes jeleneteit nem véletlenül itt vették fel!

05_tel_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Bohém Paradicsom (Český ráj) >>> Térkép

A kínai Zhangjiajie homokkő tornyairól merítették az Avatar alkotói a lebegő sziklás jelenetet, amihez kísértetiesen hasonlít a cseh paradicsom. Avatarokkal garantáltan nem fogsz találkozni a kirándulás során, de a területre jellemző hiúzzal sem, mivel ő jobban fél az embertől, mint fordítva. Ha a zöld különböző árnyalataira vágysz természetes fenyőillattal fűszerezve, akkor ezt semmiképp ne hagyd ki!

>>> Tovább a Bohém Paradicsomba >>>

06_prachovske_skaly_esk_raj_bohem_paradicsom_bohemian_paradise_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Karlovy Vary >>> Térkép

Ha már szó esett az alkoholról, mellette lecsúszhat még egy másik cseh „unikum” is, a Becherovka. A keserű likőröket gyűlölők persze nagy ívben el fogják kerülni, de másoknak meglepetést okozhat a városban kiállított óriási becher üveg. Azért itt sem minden az alkoholról szól, hanem a szinte minden honnét csörgedező gyógyvízről, amit a keleti turisták nagy előszeretettel szürcsölnek a csőrös kerámiából. A fókuszodat érdemes másra is irányítani, mivel olyan cirádás épületekkel is találkozhatsz, aminek első ránézésre még funkciója sincs.

>>> Tovább Karlovy Varyba >>>

07_karlovy_vary_sadova_kolonada_park_colonnade_film_festival_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Egykoron egész csehszlovák gasztronómiáról az ugrott be mindenkinek, hogy knédli. Egy biztos, hogy nem az elképesztően magasztos íz világával párosítottuk azt, hanem talán a külföldi kiruccanás és az olcsó éttermi számla is közre játszhatott. Soha nem fogott meg ez a köret a fogyasztása pillanatában, de most is úgy gondolok rá, hogy ismét milyen felemelő lenne vele tunkolgatni! Mégis működik…

08_knedli_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Prága (Praha) >>> Térkép

El is érkeztünk a csúcsra, ahol egymás hegyén-hátán helyezkednek el a látnivalók sora. A már említett Moldva folyó keresztezi a fő látványosságot, a Károly hidat, mielőtt északabbra az Elbába ömlene. Az egykori szocialista blokk városai közül talán ezt a várost újították fel először valódi európai szintre, ami még ma is, mint a mágnes, vonzza a turistákat a világ minden részéről. A cseh építészet a kisvárosokban is jelentős alkotásokat tett le az asztalra, de itt valami igazán nagyot alkottak!

>>> Tovább Prágába >>>

09_orloj_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

Ha megjött a kedved egy cseh körúthoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása