Utazás Európába

Európai kávékörkép

2019. december 20. 12:00 - Publikus Team

Városnézéssel sajátítsd el a kávézás alapjait!

A kőolaj után a világkereskedelem második legfontosabb és legnagyobb forgalmú terméke nem más, mint a kávé! De miért imádjuk ennyire? Nézzük meg először is a kedvező élettani hatását! A szervezet kortizolszintje reggel 8 és 9 óra között a legmagasabb, ezért javasolt a kávéfogyasztást reggel 9:30 és 11:30 között, délután pedig 13:30 és 17 óra között megejteni, amikor visszaesik a szintje. A kávénak ezt az élénkítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi piros bogyókat legelésznek, akkor sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat még meg is pörkölik, akkor még ízletesebb italt készíthetnek.

01_kave_cafe_coffee_sevilla_andaluzia_andalusia_andalucia_spanyolorszag_spain_espa_a_utazas_europaba.jpg

Ezt Francesco Illy egy magasabb szintre emelte, amikor kifejlesztette a kávé vákuumos csomagolását, valamint a presszógép automata elődjét. A magyar származású  Illy Ferencről van szó, akinek a találmánya a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját tovább őrizte meg. 1935-ben Illetta névvel levédette találmányát, a világ első forró gőzzel működő automata eszpresszó kávégépét, ami a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető. Ettől eltérő technikák is tért hódítanak a baristák között, de nézzük meg inkább az imádott kávéinkat:

coffee.jpg

Espresso

Eszpresszókávéról (presszókávé) akkor beszélünk, ha a kávégép 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át a 7 g őrölt kávén, 20-30 másodperc alatt, így az eredmény egy 25-35 ml főzet. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém, a crema képződik. Ez az espresso a további kávéspecialitások alapja. Mi lehetne kellemesebb, minthogy ezt el is szürcsöljük a velencei Szent Márk tér kávézójának teraszán egy klasszikust hallgatva!

>>> Tovább Velencébe >>>

02_espresso_kave_cafe_coffee_velence_venezia_venice_venedig_szent_mark_ter_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ristretto

Ez az eszpresszóhoz hasonlítható kávé intenzív, fekete, nagyon erős és sűrű állagú. A szokásos presszónál rövidebb, amit nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével érnek el. A ristretto tehát egy koncentrált, rövid espresso, ami 20ml-nek felel meg. Ugorjunk is be a leghíresebb olasz kávéházba, a Caffé Pedrocchiba, Padova városának egyik szimbólumába, amit ajtó nélküli kávéháznak is hívnak, mivel éjjel-nappal nyitva áll. Specialitása, hogy az eszpresszó tetejére mentás tejszínt csurgatnak és megszórják kakaóval. A város különben a bringások Mekkája, szinte mindenki azzal közlekedik, de ne lepődj meg, ha a polizia a fejedre koppant az area pedonale (sétálóutca) területén. Kétségtelenül a legmegkapóbb a Ponte Molino hídról elénk tárulkozó egyszerű, de színes mediterrán házsorok a folyó partján:

>>> Tovább Padovába >>>

03_ristretto_kave_cafe_coffee_padova_padua_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Frappé

A görög kávéról sokaknak a frappé ugorhat be, ami azért nem a kávéfőzés mesterfokáról szól, mivel a legtöbbször instant porból készül. Érdemes otthon is kipróbálni, mivel egy kávéhabosítóval meglepően masszív habot kapunk egy egyszerű por és víz elegyéből! Tikkasztó nyári napokon igazi felüdülést jelent jéggel nyakon öntve, főleg, ha ez a türkizkék tengerparton történik. Amilyen egyszerű italról van szó, annyira profi hatás érhető el vele, egy kis görög hangulattal megspékelve:

>>> Tovább Görögországba >>>

04_frappe_kave_cafe_coffee_ormos_panagias_gorogorszag_greece_makedonia_chalkidiki_utazas_europaba.JPG

Café au Lait

A valódi francia érzést nem a Riviérán, de nem is Elzászban kaphatod el, hanem Párizsba kell utaznod hozzá, ahol egy kávézó teraszárán Café au Lait-t kell kikérni, mellé pedig nem maradhat el egy frissen sült croissant egy hideg narancslével! Itt a dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak és ízében a sima lattéval ellentétben a kávé dominál. A világváros rengeteg látnivalójának kipihenésére, elsősorban az Eiffel-torony lépcsőzése után a Champs-Élysées sugárúton biztosan találsz egy hívogató Cafét, viszont a pénztárcádat kellően meg fogja kopasztani a végösszeg! A Louvre múzeum már kívülről is megdöbbentő az üveg piramissal, de a lényeg az a tárlatban rejlik, mint pl. Mona Lisa festménye. A város fölé magasodó művész negyed, a Montmartre már önmagában elragadó, de a csúcspont az a hófehér Sacré Coeur-bazilika, ami román és bizánci stílust is magán viseli. Számomra Párizs viszont egyenlő a történelemmel és a Notre Damme-mal, ami sajnos az összedőlt huszártorony nélkül szívfacsaró látvány.

05_cafe_au_lait_kave_cafe_coffee_notre_dame_parizs_paris_franciaorszag_france_utazas_europaba.jpg

Cappuccino

Nevét onnan kapta, hogy az ital színe hasonlít a kapucinus rendi szerzetesek öltözékének tejeskávé színéhez. Ők pedig a csuhájukon lévő kapucniról kapták a nevüket, a kapucsínó szó a cappuccio, vagyis a kapucni kicsinyítő képzős változata. Az ital, amit ma cappuccino alatt értünk, csak a 20. században jöhetett létre, mivel ehhez szükség volt az egy presszógépre. Eredeti olasz módon 1/3 eszpresszóból (60ml), 1/3 forró tejből, 1/3 tejhabból dobják össze, esetleg még kakaóporral hintik meg. Manapság újvonalasként a tejet mikro-habbá gőzölik, 1/3 rész eszpresszót 2/3 rész mikróhabbal díszítenek, mellyel különféle mintákat öntenek az ital tetejére. Itáliában csak reggelire kérnek cappuccinót, délután nem is értik az ilyen irányú kérést! Mi lehetne a legjobb választás, ha nem Arezzo egy csésze elfogyasztására, ha már Az élet szép c. film forgatási helynek is ezt választották! Kiváló úti cél a nyüzsgő toszkán városok után egy kis kikapcsolódásra, főleg a Piazza Grandét övező középkori házaival és a rajtuk színes díszként pompázó címerekkel.

06_cappuccino_kave_cafe_coffee_arezzo_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Cortado

Eszpresszó alapból indulnak ki, gőzölt tejjel és vékony tejhabbal készítik, amit legtöbbször üvegpohárban szervíroznak. Több tejhabot használnak, mint az espresso machiato esetében, így egy hosszabb adagot kapnak. Portugáliában is megtalálod ezt a kávéspecialitást, de ki ne hagyd mellé a pastel da natát, ami egy leveles tésztakosárka vaníliás sült krémmel. Egy igazi cortadóhoz viszont valódi spanyol hangulat szükséges, így a legmegfelelőbb helyszín erre Sevilla óvárosának flamencótól hangos teraszainak egyike.

>>> Tovább Sevillába >>>

07_cortado_kave_cafe_coffee_sevilla_andaluzia_andalusia_andalucia_spanyolorszag_spain_espa_a_utazas_europaba.jpg

Wiener Melange

Ez az ital leginkább a caffee macchiatóra hasonlít. Többféle elkészítési módja létezik, hazánkban is az egyik legnépszerűbb módja terjedt el, amikor egy hosszú pohár aljába mézet csurgatnak, majd latte macchiatót öntenek rá. A másik módszer, amikor lungót (hosszú kávét) főznek és gőzölt tejjel, valamint tejhabbal bolondítják meg. Az eredeti bécsi melange-t ettől eltérően készítik, fele-fele arányban bécsi pörkölésű kávéból tetején tejhabbal, de méz még a közelébe sem kerül! Egy bécsi reggelihez kellhet a bécsi virslin, mustáron, facsart narancslén és egy jó kis feketén kívül bármi más?

>>> Tovább Bécsbe >>>

08_wiener_melange_kave_cafe_coffee_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Café és Kir Royal

Nizzában sétálgatva arra lehetsz figyelmes, hogy a kávéházak asztalain még a délelőtti órákban is feltűnik egy vöröses, szénsavas ital egy karcsú pohárban. Ez nem más, mint a Kir Royal, vagyis francia pezsgő egy kis Créme de Cassis feketeribizli likőrrel megbolondítva. Névadója Félix Kir, a burgundiai Dijon városának polgármestere volt, aki régiójának két jellegzetes termékét, a bort és a feketeribizlit ötvözte egy ínycsiklandó italban. Nizza leghíresebb fagyizójában a Fenocchióban, egy jó adag pisztácia mellé ki ne tudná elképzelni az említett összeállítást?

>>> Tovább a Francia Riviérára >>>

09_kir_royal_kave_cafe_coffee_nizza_nice_riviera_franciaorszag_france_utazas_europaba.jpg

Ha érdekel, hogy Európában hol terem egyedülálló módon kávé és tea, illetve az ananászt miért kell megfüstölni, akkor ne hagyd ki az alábbi lehetőséget:

uticelok_azori_iii.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása