Utazás Európába

Főúri villa és álom munkástelep

2020. július 03. 18:37 - Publikus Team

Mézeskalács házak

Lehet, hogy nem is Magyarországon, de még nem is Budapesten járunk?! Esetleg egy más korba csöppentünk bele? Mintha az alábbi képek teljesen máshol készültek volna. Egy biztos, hogy ha ezzel a stílussal is próbálkoznának a turisztika szakemberek, akkor egyszerűen zabálnák ezeket a látványosságokat! Jó reggelt, munkára fel!

01_wekerle_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Budapestről ezt nem is tudtad! >>> című cikkben és a folytatásában is biztosan találsz olyan érdekességet, ami az újdonság erejével fog hatni, de érdemes szűk hazánkban is körülnézni:

hun.jpg

Mátyás király idejében Zugliget erdős környéke tele volt vaddisznókkal, így kapta ez a hegyes-völgyes vidék a jó rejtekeiről a Disznózug nevet. 1868 júniusában indulhatott meg Buda első lóvasút vonala a Lánchídfő és Zugliget között, aminek az éke a svájci stílusú Lóvasút-végállomás volt. Elegáns kőrívben lépcső vezet fel a nyolcszögletű teraszához, amely lombfűrészelt indák, rózsák és akantuszlevek (Hogy mi ez?) >>> díszítéseivel tűnik ki. Hasonló díszítés figyelhető meg a konzolosan előugró gazdagon cizellált fa oromdíszen is. Modern megoldással egészítették ki a valaha oldalról nyitott várakozócsarnokot, mivel ezt egy üvegfallal zárták le, így egy kellemes belső teret kaptak.

02_lovasut_huvosvolgy_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Másik ilyen fűrészelt díszítésű alkotás a műemlék védettségű Hűvösvölgyi végállomás, ami a napi tömegközlekedés során akár megszokott látvánnyá is válhat, ám az értéke ekkor is megmarad. Még a 19. század legvégén húzták fel, amikor a hűvösvölgyi villák felé megsokasodott a forgalom. 1999-es felújítása után egy rangos nemzetközi díjat is elnyert, amelynek során az autóbusz pályaudvarral bővült, viszont a régi épületek megújulva őrizhették meg eredeti szépségüket. Azóta már ismételt felújítást igényelne, mivel csak a távolból mutatnak jól az összefújkált és lepattogzott díszes famunkák. Az illetékeseknek jó munkát kívánok!

03_huvosvolgy_vegallomas_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Az előbbi kontrasztja a lenyűgöző felújításon átesett egykori Budai Polgári Lövészegylet területe, rajta a német-reneszánsz villával, ami még Fenyő János tulajdonában is állt. 1998-ban elővásárlási jogával szerezte vissza a II. kerületi önkormányzat, majd több éves előkészület után a Haris család kitartásának köszönhetjük a Marczibányi tér zöldjében megbúvó építészeti remeket. Szemet kápráztató kert veszi körül, de a lényeg az a belső terekben rejlik a neoreneszánsz bálteremmel, bauhaus stílusú lépcsővel, de új épületrészek is kerültek kialakításra.

04_haris_park_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Stílusában kevésbé, de hangulatában mindinkább ehhez a sorhoz tartozik a pesti oldalon található népi szecessziós stílusú Wekerletelep. Állami gigaberuházásként hozták még létre Kós Károly irányításával a 20. század legelején a vidékről a székesfővárosba költöző munkásoknak, akik nem bérkaszárnyákra, hanem zöldövezeti lakásokra vágytak. Háromféle épülettípus közül lehetett választani: családi ház, garzonház és bérház. A telep hangulatát nagymértékben meghatározzák a fafűrészelt oromfalak, a különböző díszítésű ablakok, a spaletták, valamint a csúcsos, cseréppel fedett tetők is.

05_wekerle_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A központi Kós Károly téren több emeletes épületeket húztak fel, aminek két fő éke az erdélyi stílusjegyeket viselő keleti kapu és a nép építészeti hagyományokat tükröző nyugati kapu. Az alábbi kép láttán sokaknak beugrik a kitalált Mátyás király tér a Barátok közt tévésorozatából, mivel a szereplők elvileg ebben a házban élik mindennapjaikat és számos külső jelentet is a környéken forgattak.

06_wekerle_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

Ha eleged lett a város forgatagából, mozdulj ki a környéken, mert egészen meglepő apróságokat is találsz, annál nagyobb élményekkel:

utazas_rapid.jpg

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása