Utazás Európába

A francia Tokay lélegzetelállító hazája

2018. szeptember 21. 07:00 - Publikus Team

Elzász a valóság és a képzelet romantikus határát feszegeti

Válogatsz a repülőtársaságok úticéljai közül és elmegy a kedved már a legelején, mert a felkapott helyek drágák, a többi meg nem igazán látványos? Aztán belebotlasz egy ilyenbe, hogy Basel?! Nem sokat mondhat egymagában ez sem, mert a térképen (Google Maps) a közelben sem Róma, de még Párizs sem lesz. Viszont a turisztikai szakembereknek és a tájékozottabb turistáknak felcsillan a szemük, hogy az elzászi régió olyan csodákat rejt magában, mint a favázas reneszánsz házairól híres Colmar (katt rá) és a környező települések mesés hangulata! Nem utolsó sorban pedig fennáll annak a lehetősége is, hogy ha tátva marad a szád a középkor varázsától, akkor leöblítheted Európa legkiválóbb boraival!

01_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_borut_szolo_gewurztraminer_alsace_riquewihr.jpg

Franciaországban a híres Elzász Borút büszkén mutatja be nedűin kívül a középkori kastélyait és a virágokkal díszített, bájos, favázas reneszánsz házait a Strasbourg melletti Marlenheimtől a Mulhouse szomszédságában fekvő Thannig. Az egykori német terület révén igen erős a német hatás a borkészítésre még a mai napig is! Az AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) egy oltalom alatt álló eredet megjelölés, nem csak az elzászi borokat (Vin d'Alsace), hanem pl. a francia sajtokat, levendulát és a vajat is szabályozza. Ha a látványos borút előtt még más francia látványosságokba is belepillantanál, kattints a zászlóra:

fr.jpg

Franciaország észak-keleti részén húzódik a Vogézek hegylánca, ami egyfajta vízválasztóként funkcionál, így a Rajna-völgyének félszáraz, kontinentális éghajlata kedvez az itt elterjedt szőlőfajtáknak. A mikroklímán kívül a talaj és az aljnövényzet is hozzájárul a borvidék aromás borainak kiválóságához. Az elzászi borkészítés hagyománya hét szőlőfajtán alapul, ami a Vin d'Alsace jellegét adja: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer és Pinot Noir. Két fő fajtája a Riesling és a Gewürztraminer, az utóbbi hasonló a Traminihez, de mégis más fajtaként tartják számon. A hagyományos, magas palackban (elzászi fuvola) értékesítik és Vin du Rhin-nak (Rajnai borospalack) nevezik.

02_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_borut_alsace_szolo_riesling_vin_du_rhin.JPG

A Riesling száraz és karakteres fehérbor, ami citrusos aromákat ad, néha ásványi- vagy virágjegyekkel együtt, valamint magas savtartalommal rendelkezik. Tökéletes a savanyú káposzta, a fehér húsok és a halételek kíséretéhez. A Gewürztraminer csodálatos gazdagságának köszönhetően a belőle készült bor testes és robusztus. A méz és az egzotikus gyümölcsök aromáit adja át és kiváló aperitifként vagy desszertborként, a sajtokhoz és az egzotikus ételekhez is.  Egy rózsaszín-piros bőrű fajtából készítik, de nem hagyják rajta a héjat, így a színanyagok nem mennek át a borba.

03_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_eguisheim_fachwerk.JPG

A Pinot Gris szőlőfajtát a 14. században vitték Magyarországra, ahol a Szürkebarát nevet kapta. A történetéhez hozzátartozik, hogy a 16. században egy tábornok a török hadjárat után visszahozta Elzászba, ahol Kientzheim környékét ültették be Magyarország leghíresebb Tokaji szőlőfajtáiból és hosszú ideig az ebből a fajtából előállított borokat Tokay d'Alsace címkével látták el. 1993-ban azonban Magyarország és az EU között egy megállapodás született, melynek folyományaként a Tokay nevet fokozatosan megszüntették. Elzász esetében a Tokay Pinot Gris nevet, mint közbenső lépést alkalmazták, majd 2007-ben a "Tokay" név véglegesen megszűnt.

04_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_eguisheim_fachwerk.JPG

Korábban olvashattál már a német Rothenburg (katt rá) város favázas házairól, de ennek a stílusnak a központja igazán Elzászban gyökerezett meg! Többek közt ilyen Eguisheim (Google Maps) macskaköves utcái a kellemes fagerendás házikóival, amiknek az erkélyei és ablakai rogyadoznak a színpompás virágoktól. 1985-ben így nem véletlenül kaphatta meg Franciaország Nemzeti Virág díját, A kedvenc francia falu c. műsorban pedig 2013 nyerteseként szavazták meg. Joseph Freudenreich és fia elzászi borozójának (Vins d'Alsace Joseph Freudenreich et fils) meseszerű bejárata is csalogatja egy kostólóra az arra járót.

05_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_eguisheim_fachwerk.JPG

Már a 4. században a rómaiak elültették az első szőlőtőkéket, így évszázadok alatt olyan borkultúra fejlődhetett ki, ami utánozhatatlan vált. Látogass el az egyik pincészetbe és ne hagyd ki ezeknek a rendkívüli boroknak az ízlelését!

06_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_eguisheim_fachwerk.JPG

Az Óváros (Vielle ville) külső utcáit koncentrikus körökben építették ki, leghangulatosabbnak tűnt nekünk a Rue du Rempart-Sud. A központi tér a Szent Leon kápolnával és szökőkúttal (Chapelle et fontaine Saint-Léon) természetesen a település fő látványossága. Legtöbben a kis Grófok kastélyát (Castle of Counts), szeretnék lefotózni, de annyian tolongtak ott, hogy hosszú perceken keresztül sem sikerült egy rendes képet elkapni róla.

07_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_ekler_fank_eclair.JPG

Mindenhol belebotlottunk az Éclair fánkba, így muszáj volt megkóstolni. Néhány gasztronómus szerint ez az édesség francia eredetű és Antonin Careme híres séf készítette először. A francia éclair villámlást jelent. Senki sem ismeri a pontos eredetét, de többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke miatt gyorsan be lehet kapni. Tésztáját a profitteroltól kölcsönözte, ami pudinggal vagy krémmel van töltve.

08_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_riquewihr_fachwerk.JPG

Ugorjunk át a másik „szabadtéri múzeumba”, Riquewihrbe (Google Maps). A Rue du Général-de-Gaulle utca végén emelkedik a fenti képen látható Dolder torony az ég felé, ami őrtorony és harangláb is egyben. Az őrszem a haranggal riasztotta vagy figyelmeztette a lakosságot a zárórára. Pár méterrel arrébb, a nyugati kapu egy függőhíddal volt felszerelve, melynek fennmaradt csapórácsa egyike Európa legrégebbjeinek.

09_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_riquewihr_fachwerk.JPG

Riquewihrt a Les Plus Beaux Villages de France nevű egyesület az ország legszebb falvai között sorolja fel, mivel gyönyörűen fennmaradt a 16. századi mivoltában. Építészek és botanikusok is el lehetnek a faluban, mivel mindkét szakágat kiszolgálja a rengeteg látnivaló!

10_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_riquewihr_fachwerk.JPG

Riquewihrben a romantikus utcákat kedvelő ember is mindent megkap: csordogáló kutak mögött magasodó fekete vagy barna favázas házikók agyaggal tapasztott részein élénkvörös, mélykék, zöld, vagy narancssárga pasztellszínek. A cirádás feliratok és a kovácsolt cégérek még ma is a működő borászatokat és a hangulatos vendégfogadókat hirdetik.

11_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_riquewihr_fachwerk.JPG

16. századi, sárga Gratte-Ciel borász háza (Maison de vigneron dit le Gratte-Ciel) már csaknem túldíszítettnek tűnhet. Akár az aljában megbúvó bisztróban is bekaphatsz egy kenyérlepényhez hasonló hagymás flammekuechét. Indulj el és kóstold meg! A környéken rengeteg látnivaló kínálkozik, ilyen a Strasbourg melletti II. világháborús járműveket bemutató MM Park (katt rá) is!

12_utazas_europaba_franciaorszag_france_elzasz_alsace_riquewihr_fachwerk.JPG

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Baselbe vagy busszal ugorj ki Strasbourgba, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a csodás Elzászt:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

 terkep_map.jpg

2 komment
süti beállítások módosítása