Utazás Európába

Top 10 kihagyhatatlan lengyel nevezetesség

2018. november 23. 08:09 - Publikus Team

A végére nem fogod elhinni, hogy ezt nyújtja az ország!

A külföldi turisztikai keresletünkben nehogy már csak a görög Sarti jelenjen meg! Ilyen könnyen ne hagyjuk magunkat befolyásolni! A cikk célja, hogy látókörünket szélesítsük, hétköznapi vágyaink közt szerepeljen egy ismeretlen lengyel város is, ami egy napon majd valóra válhat! Aki tüzetesen nem böngészi át a térképet, nem találja meg Európa legfelkapottabb lengyel turistalátványosságait! A kiemelt, „szürke” látnivalókra majd klikkelj rá, köztük 3D-ben körbenézhetsz a Google Mapsen!

01_lengyelorszag_poland_polska_wydma_lacka.JPG

A nagy ívű országjáró előtt, ha az alábbi kis villákra kattintasz, akkor megtalálod az elképesztő lengyel városokat, de belenézhetsz a megdöbbentő II. világháborús emlékeikbe is:

02.jpg

Moszna Zamek

Krakkó és Wrocław között épült Szilézia és talán a világ legszebb kastélyai között is szereplő Moszna falu eklektikus (merít a gótikusból, barokkból és a reneszánszból is) Zamek palotája. A 99 toronnyal büszkélkedő épület akár a Disneylandben is lehetne, de itt egy csodálatos zöld park közepén ékeskedik.

02_lengyelorszag_poland_polska_moszna_zamek_kastely.JPG

Wrocław

A Német Császársághoz tartozó egykori Poroszország fényűző városai közé tartozott Breslau. A Piactér (Rynek) egyszerűen megnyugtatja az embert a vidám színeivel és egészen mediterrán érzéseket keltenek az északi építészet remekei. A 250 éves főleg gótikus Városháza (Ratusz Wrocławski) a reneszánsz toronnyal a tér ékessége. A két különböző stílust ízlésesen ötvözték az építészei.

>>> Tovább Wrocławba >>>

03_lengyelorszag_poland_polska_wroclaw.JPG

Poznań

Ennek a városnak magyar léptékkel fővárosi jellege van a maga gazdag óvárosával, toronyházaival, világcégek képviseletével, közlekedésével. Fő attrakciója a régi Piactér (Stare Miasto) reneszánsz építészete, az első számú műemlékével, a Városházával (Ratusz). Tornyán minden nap 12 órakor két fém kecskegida egymásnak feszül, ami mára a város hivatalos szimbólumává vált.

>>> Tovább Poznańba >>>

04_lengyelorszag_poland_polska_poznan.JPG

Toruń

Erről a gyöngyszemről fogadást mernék kötni, hogy hazánkban hányan hallottak… Lengyelország Hét Csodája közül viszont a második helyen szerepel és Európa egyik legszebb városaként tartják számon! Poroszország és a Német Császárság révén egészen a II. világháborúig a lakosságának 66%-át a németek tették ki. Az elképesztő gótikus épületeit, melyek mind téglából épültek, beleértve a monumentális templomokat és a díszes városházát most nem mutatnám be. Inkább a hétköznapi polgári házaival foglalkoznék, amik olyan hatást mutattak, mintha Angliában járnánk.

05_lengyelorszag_poland_polska_poroszorszag_torun.JPG

A II. világháborúban érintetlenül maradt az Óváros, így minden fontos építészeti emlékműve eredeti, nem pedig rekonstrukció! Ennek városrendezési és építészeti kincseit értékelte az UNESCO a Világörökség listáján. Polgári házak együttese közül a stukkóval gazdagon kirakott Csillag Alatti Ház (Pod Gwiazda), valamint a Kopernikusz Ház (Dom Mikolaja Kopernika) tűnik ki.

06_lengyelorszag_poland_polska_torun.JPG

Mézeskalácsáról híres városban még múzeumot is alapítottak a tiszteletére. Ennek ellenére mi az egyik palacsinta étteremláncot kerestük fel. A pincér nem igazán tudott angolul, így nem derült ki előre, hogy melyik fajtát fogjuk kapni, végén feltárult a titok, így amerikai lett belőle mogyorókrémmel és színes cukorkákkal.

07_lengyelorszag_poland_polska_torun_palacsinta.jpg

Még egy záport is elkaptunk, de az sem tudta kedvünket szegni, mert a látnivalók egyszerűen utcákon keresztül magával ragadtak. Már előre próbáltuk belőni, hogy hol lehet a híres csillagász, Kopernikusz háza, de nem sikerült. Később viszont kiderült, hogy az ő háza előtt is pár percig elidőztünk, csodálva a díszes portát. A Polski hazájaként mára már szinte egyet sem lehet látni, egy Wartburg viszont még mindig próbálja tartani magát:

08_lengyelorszag_poland_polska_torun_wartburg.JPG

Sopot

Ennél az üdülővárosnál a Balti-tenger kristálytiszta, a part kiváló minőségű, világos homokos és a víz kevésbé sós, mint a Földközi-tenger. Fürdeni augusztus környékén lehet már az egészen jó hőmérsékletű vízben, ahonnét nem ritkán még fókák is kimerészkednek.

>>> Tovább Sopotba >>>

09_lengyelorszag_poland_polska_sopot.JPG

Gdańsk

A Długie Pobrzeże kontinensünk egyik sztárja, mivel a velencei csatornához hasonlatos utcán annyi értékes látnivaló tolong, hogy egy fél napot is el lehet tölteni velük. A legszebb látványt a másik oldalon keresztül futó fa rakpartról lehet elkapni. Sétáljunk beljebb is, mert a Długi Targ (Királyi út) utcán a szivárvány színeiben pompázó kis paloták talán még felfokozottabb élménnyel csalogatnak.

>>> Tovább Gdńaskba >>>

10_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_danzig.JPG

Gdynia

A háborús ORP Błyskawica hadihajó mellett horgonyzó óriási, hófehér Dar Pomorza vitorlás már párszor körbejárta a Földet. A kikötő másik oldalán sajnos megfelelő előzetes információ nélkül estünk be az akváriumba, ahol kiderült, hogy csak a kisebb kopoltyúsokra úsznak rá, cápát vagy hasonlót ne is remélj!

11_lengyelorszag_poland_polska_gdynia_dar_pomorza_vitorlas.JPG

Warsawa

A lengyel New York a Visztula (Wisła) folyó két partján lévő síkságon terül el. A II. világháború végére a város bal parti részének 85%-a sajnos romokban hevert, többek közt a történelmi városrész is. Legfontosabb épületeit viszont az alapoktól kezdve helyreállították, így 1980-ra a varsói Óvárost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Kultúra és Tudomány Palotája (Pałac Kultury i Nauki, röv. PKiN) Varsó és egyben Lengyelország legmagasabb épülete. Mintájául a moszkvai Hét Nővér (pl. Lomonoszov Egyetem épülete) és az amerikai felhőkarcolók szolgáltak, de végül szocialista-realista stílusban sikerült csak összehozni. A tornyot a Szovjetunió ajándékul szánta az egykori Lengyelország részére.

12_lengyelorszag_poland_polska_warsaw_varso.jpg

Zakopane

Az „alpesi” kisváros fellendülését a 19. században kialakult egészségturizmusnak és a 19-20. század fordulóján megjelent sportolóknak köszönhette. Közvetlenül felette magasodik Giewont 1895 méterrel és a felvonóval elérhető Kasprowy-csúcs 1987 méterrel. Az ország  legmagasabb pontja, a Tengerszem-csúcs (Rysy) 2499 méterével közvetlenül a szlovák határon szeli a felhőket. Télen-nyáron a Krupówki sétáló- és bevásárló utcában állandóan hömpölyög a tömeg.

13_lengyelorszag_poland_polska_zakopane_tatra.JPG

A Willa Koliba volt az első azon panziók közül, amelyeket Stanisław Witkiewicz tervezett az úgynevezett zakopanei stílusban. Ez az építészeti megoldás a 19. század végén terjedt el a névadó településen egy krakkói művésznek köszönhetően, aki a fafaragásos gurál házak alapján tervezte meg villáit. Ezek az épületek díszesek, erkélyesek, tetőzetük meredek és zsindellyel borított. A környékben kimeríthetetlen mennyiségben állnak rendelkezésre turistautak, ahol a medve veszélyre is felhívják ám a figyelmet!

14_lengyelorszag_poland_polska_zakopane_tatra.JPG

Rengeteg látnivaló van ebben a fantasztikus országban, most ennyi fért bele. Köszi, hogy benéztél hozzám!

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

9 komment
süti beállítások módosítása