Utazás Európába

A franciák kedvenc faluja

2024. szeptember 06. 08:03 - Publikus Team

Bretagne

Itt az ideje a tikkasztó és hosszú nyári kánikula után új úticél után nézni, mivel már nem sokan kívánkozhatnak a 40 fokból a még melegebb mediterrán nyaralóhelyekre. Kiváló alternatíva kínálkozik a lengyel tengerparton >Bővebben>>> vagy az Északi-tenger mellett Belgiumban >Bővebben>>> és Hollandiában >Bővebben>>> is, csak utána kell nézni egy picit. Most viszont az óceáni éghajlat nyári előnyeivel, Franciaországban a Bretagne félsziget gyöngyszemein keresztül mutatunk újabb vonzó lehetőségeket.

01_dinan_bretagne.jpg

Normandia, Strasbourg, Verdun, Párizs, Dunkerque, Colmar, Menton vagy épp Nizza mind névjegye Franciaországnak, amit egyszerűen nem lehet kihagyni, nézzük is meg bemelegítésként >klikk a zászlóra>>.

fr.jpg

Dinan vagy Dinant >Bővebben>>> nagyon nem mindegy, mivel az előbbi az Franciaország Rance folyó mellett fekszik, az utóbbi pedig Belgium Meuse folyója mentén. Egy közös mindenképp van bennük, hogy a történelem kézzelfogható a belga téglás házakon és a francia kőházakon is és az utóbbinál a 71 védett történelmi emlék elég egyértelművé is teszi.

02_dinan_bretagne.JPG

Kora reggel érkezni ebbe a kisvárosba, egészen visszarepíti az embert a valódi középkorba, mivel az utcán csak ízléses mennyiségben találkozni járókelőkkel. A képek magukért beszélnek, nem untatnánk senkit unalmas francia történelemmel, lényeg, hogy a látványosságok egy dombra épült és sánccal körbevett várnegyedben találhatóak és semmi mást nem kell tenni, mint sétálni a macskaköves utcákon és befogadni az évszázadokat a favázas házak árnyékában.

03_dinan_bretagne.JPG

A várostól nem messze, a La Manche csatornába ömlik a Rance folyó, ahol az ódon Saint-Malo kikötője áll. Mont-Saint-Michel >Bővebben>>> apró szigeténél még balatoni tisztaságú a tenger, itt viszont elkaphatunk türkizkék karibi partokat is, de az éghajlat miatt maximum csak kínai kenderpálmákkal szegélyezve. Az árapály tartománya itt maximum, ami elérheti a 14 métert, így több mint kétszerese az Atlanti-óceán szokásos dagály mértékének. Ez az oka annak, hogy az 1960-as évek elején az árapály-erőmű gátját a Rance-torkolatnál építették fel. Az óvatosság elengedhetetlen a tengerparton, amikor apálykor lemerészkednénk a homokpadra, mivel fennáll a veszélye, hogy a tenger csapdájába esünk, amikor az árapály és az erős szél együtt jár.

forrás: Google Maps

Bretagne másik városa, amely a legjobban megőrizte korábbi megjelenését tornácos és favázas házaival, Vitré. A város 2008-ban ünnepelte ismert történelmének első évezredét, bár múltja sokkal régebbi. Az építős várjátékok alapjául is szolgálhat a sziklára épült háromszög alaprajzú várkastélya, amit száraz árokkal vettek körül és csak a felvonóhídon keresztül lehetett bevenni. Magas, kecses tornyai és azokat lezáró kúpos tetői már messziről felismerhetők és nem kétséges, hogy kik lakhatták.

04_vitre_bretagne.JPG

A város kikövezett utcáit itt is feldobják francia módra, a tetők magasságában ugyanis kis zászlókat feszítenek ki keresztül-kasul. Az éttermei valamelyikében érdemes kipróbálni a Crêpes-t, vagyis a palacsintát, mivel az innét Bretagneból származik. Ezt az egyik legismertebb francia desszertet általában különféle édes töltelékekkel, például lekvárral, csokoládéval, bogyós gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal töltik meg. A tésztája valamivel szárazabb a magyar változattól, aminek csak a fogyókúrázók örülhetnek.

05_vitre_bretagne.JPG

A franciák 2016-ban kedvenc falujuknak választották (forrás: Le Village préféré des Français) a kőből épült és palával fedett házairól híres Rochefort-en-Terre-t. A településnek semmi köze nincs a rokfort sajthoz, mivel az a dél-francia Roquefort-sur-Soulzon-ból származik és a franciák teljesen másképp is ejtik. Annál több köze van viszont a Rochefort uradalomhoz, mivel a kastélyukból fejlődött ki ez a virágban úszó település, ami 2006-ban virágzó falu díjat (forrás: Le Village préféré des Français) is nyert.

forrás: Google Maps

Hasonló célból érdemes még az északabbra fekvő ismeretlen Normandiát is felfedezni >>>.

uticel_normandia.jpg

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása