Utazás Európába

Szilveszteri LEGek az Utazás Európába magazinnal

2018. december 28. 08:30 - Publikus Team

Év végi összefoglaló az európai útjainkról

Az évértékelők általában azzal vannak elfoglalva, hogy az ellenfeleket szapuljuk, a teljesítményeinket pedig fényezzük. Na, most ezt megdöntöm, mert nem így lesz! Egyszerűen csak azt nézem, hogy a természet és az ember alkotta látványosságok mind hozták azt a különleges hangulatot, ami nem vette el a kedvemet attól, hogy még nagyobb bedobással folytassam Európa felfedezését a következő évben is!

01_szechenyi_lanchid_chain_bridge_szilveszter_new_year_tuzijatak_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_utazas_europaba.jpg

Egyik első számú felfedezésem a meglepetéseket tartogató Lengyelország tekinthető a részemről! Még mindig nyújtja a hazánkhoz hasonló árszínvonalat, sőt szállásoknál még olcsóbbnak is tekinthető. Az ország átlagos fejlettsége véleményem szerint viszont magasabb szinten áll hazánkénál. Másik meglepetés viszont a korábbi szimplán autópálya élményeimből táplálkozó Németország volt, mivel az aszfalt után betekinthettem, hogy milyen különleges látnivalói sorakoznak az ország déli részén.

szilveszter.jpg

Év elején a legnyomasztóbb elhatározás tört rám többek közt az elhúzódó tél miatt, mivel még márciusban is bőven kellemetlen idők jártak. Nem bírtam már magammal és nekiálltam az út megszervezésének, amit egybekötöttem a munkámmal. Valahogy mégiscsak negatív hangulat kerített magával és ezt a kis társaság is csak némiképp árnyalta. A késői pakolás megbosszulta magát, mivel az út elején folyamatosan küzdöttem az álmossággal az első bécsi döntésig, aztán elérkeztünk a várva várt Csodaországba (Térkép).

>>> Tovább Rothenburgba >>>

02_holabda_schneeballen_rothenburg_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Legnosztalgikusabb érzés akkor ragadott magával, amikor a wrocławi (Térkép) botanikában megpillantottam az általam imádott hortenziát (Hydrangeaceae). A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken szinte jelképpé váltak az út szélén tündöklő végtelen bokrok, mint nálunk az orgona. Lengyelországban ledöbbentem, hogy ez az Amerikából származó növény nem is igényel igazán szubtrópusi környezetet, mivel sokhelyütt ott is megtalálhatóak a kertek ékeként. A labdaszerű virágai mindig elkábítanak, ha szembetalálkozom főleg egy kék színűvel, mivel ezt főleg a talaj savassága alakítja ki.

>>> Tovább Wrocławba >>>

03_hortenzia_hydrangea_wroclaw_breslau_lengyelorszag_poland_polska_utazas_europaba.JPG

Évekig viszolyogtam az északi klímától és építészettől is, aztán egyszer csak megfogott Gdańsk (Térkép) szépsége és addig nem bírtunk magunkkal, míg az addigi legészakibb úticélunk felé tartottunk.  A Długie Pobrzeże kontinensünk egyik sztárja, mivel a velencei csatornához hasonlatos utcán annyi értékes látnivaló tolong, hogy egy fél napot is el lehet tölteni velük. A legszebb látványt a másik oldalon keresztül futó fa rakpartról lehet elkapni. Sétáljunk beljebb is, mert a Długi Targ (Királyi út) utcán a szivárvány színeiben pompázó kis paloták talán még felfokozottabb élménnyel csalogatnak.

>>> Tovább Gdańskba >>>

04_d_ugie_pobrze_e_motlawa_gdansk_danzig_lengyelorszag_poland_polska_utazas_europaba.JPG

Akit érdekelnek a II. világháború fennmaradt emlékei, annak az egykori Rastenburg (Kętrzyn) melletti Hitler Farkasodúját (Wilczy Szaniec) élőben látni elképesztő élmény lehet. Nem jártam én sem másképp, amikor leparkoltunk az autónkkal pontosan a tett helyszínén, Gierłożban (Görlitz). Már abban a pillanatban az egyik legfelkavaróbb érzés kerített engem magába, mivel az itt történtek felemelő, viszolygó, csodálatra méltó, utálatot kiváltó dühe egyesült a buja erdő nyugalmat árasztó békéjével.

>>> Tovább a Farkasodúba >>>

05_farkasodu_wolfschanze_wilczy_szaniec_hitler_lengyelorszag_poland_polska_utazas_europaba.JPG

Korábban már megszavaztátok nagy fölénnyel, hogy a múltbeli megromlott magyar-szlovák viszony történelmi szálakra vezethetőek vissza. Mára már viszont vegyesebb képet mutat a fogadtatás, amiről a szlovákiai (kattints rá) cikkekben olvashatsz. Hazánkban is beköszöntött a síkvidéki lombkorona tanösvény bumm, de a Bachledova dolina (Térkép) fölötti ezüstfenyők már-már belekarcolnak még a viharfelhőkbe is. A felemelő élmény után a helyi polgárőr legfelháborítóbb ordibálása és fenyegetése visszazökkentette a benyomásunkat egészen a hidegháborúig…

>>> Tovább Bachledova dolinára >>>

06_lombkorona_tanosveny_bachledova_dolina_tatra_szlovakia_slovakia_slovensko_utazas_europaba.JPG

Medvéket fürkészve bejártam Erdélyt, Szlovákiát és Lengyelországot, de nem láttam még egy szőrcsomót sem. Aztán egy kirándulást ejtettem a Pilis csúcsa (Térkép) felé és nem hittem a szememnek, a legledöbbentőbb az volt benne, hogy kezdetektől fogva a hazánkban kellett volna keresni ezt a hatalmas állatot?

>>> Tovább a Pilisbe >>>

07_medve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A föld alá maximum a mélygarázsba szoktunk lemenni rendszerességgel, de ezennel a tapolcai (Térkép) tavasbarlangot vettem célba, hogy a legmélyebbre süllyedjek ebben az évben. Nem is hinné az ember, hogy hazánkban is létezik ilyen kristálytiszta természetes vizünk. Ez még mindig nem lett volna elég, mivel csak sötétség fogadott volna, de a kiváló fénytechnikának köszönhetően előjött a kék és a zöld minden árnyalata.

>>> Tovább Tapolcára >>>

08_tapolca_tavasbarlang_balaton-felvidek_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Bizonyos szempontból léteznek olyan Tv sorozatok, amiket akár égő lehet még megemlíteni is. Ilyen lehet a Dallas vagy a Szomszédok, amikre sokan lenézően tekintenek és kinevetik. A glottertali (Térkép)  A klinika c. sorozat is ebbe a sorba kerülhet, főleg, hogy a kórházi téma ma már nem tartozik a népszerű storyk közé. Érdemes azért belenézni az egyik legretróbb részbe és főleg Klaus Brinkmann életvitelét, konfliktus megoldásait, munkahelyi kapcsolatait tanulmányozni, mivel rengeteg értékes tulajdonsága mára már sajnos kihalóban van hazánkban.

>>> Tovább Glottertalba >>>

09_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_glottertal_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Van az úgy, hogy a bakancslistánkon éveken keresztül szerepel egy úti cél és valahogy csak nem akar összejönni. A favázas építészetéről híres Colmarral (Térkép) hasonlóképp jártam, mivel repülővel szerettem volna korábban eljutni, de a Baden-Baden járatot egyszerűen megszüntették. Másik megoldásként pedig Basel jött szóba, de ott meg mindig magasnak tűntek az árak. Egyszer egy pillanat alatt lehetőség kínálkozott egy autós kirándulásra, így valóra válhatott egyik legrégebbi álmom! A fotó meg ne tévesszen, mivel a boráról híres Eguisheimben készült, ami talán még hangulatosabb település a felkapott nagyváros mellett.

>>> Tovább Colmarba >>>

10_favazas_haz_fachwerk_eguisheim_colmar_franciaorszag_france_elzasz_alsace_utazas_europaba.JPG

Elzászban a látnivalók hadát a fényképezőnk sem bírta, mivel teljesen lemerült. Ameddig némi energiát szedett össze magába, eldöntöttük, hogy mégis elrobogunk a Strasbourg melletti II. világháborús gyűjteményt, az MM Parkot (Térkép) megtekinteni. Engem személy szerint az Opel Blitz érdekelt a leginkább, így nem volt kérdés, hogy a leggyorsabban még a zárás előtt odaérjünk. Ekkora csalódás ritkán éri az embert, mivel hiába kerestük a német teherautót, sehol sem találtuk. Az viszont felháborító is volt, hogy a hirdetésük ellenére a személyzet még nem is ismerte ezt a járművet. A többi viszont a teljes valójában rendelkezésünkre állt  és nem akármilyen élményt nyújtott!

>>> Tovább az MM Parkba >>>

11_half-truck_m3_mm_park_amerikai_hadsereg_us_army_franciaorszag_france_alsace_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása