Utazás Európába

XXI. század náci bombázói

2022. augusztus 10. 12:11 - Publikus Team

Luftwaffe

Az I. világháború után Németország nem rendelkezhetett légierővel, ezért az 1920-as évektől kezdve titokban civil intézményeknek álcázott katonai pilóta‑kiképzőközpontokat és titkos légi egységeket hozott létre. Hitler hatalomra kerülése után rögtön igen bő költségvetéssel és a német ipar támogatóival hozzálátott az amúgy Hermann Göring vezetette Luftwaffe felfegyverzéséhez.

01_heinkel_he_111_h16_flugausstellung_hermeskeil.JPG

Tovább

A csatornák hazája

2022. augusztus 06. 10:20 - Publikus Team

Belgium 2.0

Belgium a mai BeNeLux államokkal nagyjából azonos területű Egyesült Németalföldi Királyságból csak 1830-ban, az augusztusi forradalom után nyerte el függetlenségét. A korábban megismert Vallónia régiója 〈Bővebben>>>〉 után most az északon található, Flandria (hollandul: Vlaanderen) városait járjuk be, aminek nem véletlenül volt a jelentése a vízzel borított föld. A hivatalos nyelve a holland, de gyakran hivatkoznak rá a lakosok, mint flamand nyelvre.

01_leuven_belgium.JPG

Tovább

A Harmadik Birodalom építményei IX.

2022. augusztus 03. 13:12 - Publikus Team

Sün!

A pszichoaktív metamfetamint tartalmazó Pervitintől felpörgetve megindult a náci hadigépezet 1940. május 10-én az Ardenneken keresztül Franciaország ellen. A jelentős erőfölény ellenére a szövetséges erők kezdtek összeomlani, május 19-én Guderian páncélosai áttörték a britek Somme folyó mentén kiépített állásait, ami elszigetelte az északon harcoló brit, francia, holland és belga csapatokat a francia főerőktől. Máig nem tisztázott körülmények miatt, de leginkább a Churchillel való egyezség reményében Hitler Dunkerquenél megálljt parancsolt a Wehrmachtnak, így a briteknek kiváló lehetőségük nyílt arra, hogy megkezdjék a kelepcébe esett csapatok kimenekítését.

01_dunkerque_dunkirk_franciaorszag.jpg

Tovább

A gofri hazája

2022. augusztus 02. 17:00 - Publikus Team

Belgium 1.0

Az etnikailag és nyelvileg is sokszínű 11 milliós Belgium, három fő csoporttal rendelkezik, a holland nyelvű flamandokkal, a francia nyelvű vallonokkal és egy német nyelvű kicsiny közösséggel a keleti régióban. Nagyjából a mai BeNeLux államokkal azonos területű Egyesült Németalföldi Királyságból Belgium csak 1830-ban, az augusztusi forradalom után nyerte el függetlenségét. Most a délen található, nagyobb Vallónia (franciául Wallonie) régiót fedezzük fel, ahol a franciául beszélő vallon népcsoport lakik, ami az ország lakosságának 31%-a. A belga szabadságharc után fennmaradtak meglepő határokkal rendelkező részek, mint a Hollandiába beékelődött enklávé, Baarle-Hertog település, de a német határnál is előfordul olyan, hogy egy belga út beszorult Németországba.

01_bastogne_war_museum_belgium.JPG

Tovább

Frászt!

2022. augusztus 01. 15:56 - Publikus Team

Bastogne: A leghidegebb hely a pokolban

A Battle of the Bulge elnevezés nem sokaknak árulhatja el, hogy miről is lehet szó, segítséggel még akkor sem, ha az egy híres háborús film címe. Tükörfordításról biztos nem volt szó, amikor 1977-ben a hazai mozik vásznán is megjelent A halál ötven órája címmel. A film témája az ardenneki offenzíva, így nem is lehetett más az álmunk, minthogy 1944-be visszarepüljünk és meglessük Bastogne ködös telén összecsapó katonai járműveket.

01_anthony_mcauliffe_sherman_bastogne_belgium.jpg

Tovább

Nyugaton a helyzet megváltozott

2022. július 22. 14:54 - Publikus Team

I. világháború

Július 23-án az orkán három óra ötven perckor csapott le a fővárosra és első vihara öt percig tartott. Ezután eleredt az eső, dörgött, villámlott az ég, majd még egy szélroham támadt. Húsz percig tartott az ítéletidő, de ez elég volt arra, hogy nagy kárt okozzon. A pusztító viharnak az első jelentések szerint csak Budapesten hét halottja volt. /forrás: mult-kor.hu, Pusztító orkán Magyarországon/ 1914-ben ezen a napon azonban az égiháborúnál is súlyosabb esemény történt, mivel a Monarchia nagykövete ultimátumot intézett a szerb kormányhoz.

01_tuskes_sisak_wurttemberg_pickelhaube_passchendaele_i_vilaghaboru_ww1.JPG

Tovább

A Harmadik Birodalom építményei VII.

2022. július 01. 09:00 - Publikus Team

Elfogyott a benzin

1937. november 21-én Magyarország kőolajtermelő országgá vált, mivel a zalai olajkutak megkezdték a termelést. Az erre alapított MAORT 1939-ben már fedezte hazánk szükségleteit és 1940-től a háború végéig exportra is termelt, elsősorban Németország részére. A náci hadigépezet számára viszont hamarosan a román ploieşti-i és hazánk zalai olajmezői önmagában kevésnek bizonyultak, másrészről a szövetséges bombázások kezdték megtépázni az egész birodalom olajiparát.

01_hydrierwerke_politz.jpg

Tovább

Elvarázsol ez a kert

2022. május 12. 13:16 - Publikus Team

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

Mindannyiunkat körbe vesznek a falak, így kutatások is foglalkoztak azzal, hogy otthonaink szobanövényei már csak jelenlétükkel is csökkentik a stresszt és a negatív pszichológiai tüneteket, mint a szorongást is. A kertészkedés vagy akár már egy kis növény gondozása mindezt tovább fokozza, akár flow-élményt is kialakítva. Napjainkban így nyilvánvalóvá vált a természettel való ősi kapcsolatunk helyreállításának szükségessége, hogy lelki egyensúlyunk helyre billenhessen. Erre kiváló alkalom egy kirándulás vagy még inkább egy olyan hely, ahol a különféle növények tudatosan vannak elrendezve, mint az Őrség peremén húzódó Jeli arborétumban. Az alábbi fotó ikonok alatt megtalálod az elkapott izgalmasabb pillanatokat!

01_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

Tovább

A függetlenség városa

2022. április 01. 09:26 - Publikus Team

Ukrajna II. rész

A félelmetes orosz hadsereg immáron kétszer bukott el Kijevnél. 1941-ben négy hét alatt nem sikerült megvédenie a németekkel szemben, 2022-ben pedig négy hét alatt támadóként sem birkóztak meg az ukrán fővárossal. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni!

01_aranykapu_golden_gate.jpg

forrás: ua.igotoworld.com

Tovább

Mindezt kockára teszik

2022. március 29. 01:03 - Publikus Team

Ukrajna I. rész

Napjainkban némelyek megsértődnek, ha fejlettebb demokráciák hazánkat Kelet-Európához sorolják vagy esetleg balkáni országok között említik. Az európai nézetek közepette immáron nem kérdés, hogy az Utazás Európába térképén méltó módon feltüntessük szomszédos országunknak, Ukrajnát, a 2014 előtti határait figyelembe véve. Tegyük a szívünkre a kezünket, legtöbbünk nem igazán tudna felsorolni pár nevezetességet, bár a hírekből a városaik nevét már megtanulhattuk, most rántsuk le a leplet a szenzációs látnivalóikról is!

01_vereckei-hago.jpg

forrás: mapio.net

Tovább

A Szent Grál nyomában

2022. január 21. 15:15 - Publikus Team

València III. rész

Aki óriási nevezetességeket vár el Valenciától, annak javaslom következő lépésként a jobb felső sarokban az X-et. Előtte viszont átgondolásra ajánlom a látványosságainak valódi értékét és a történelemben elfoglalt méltó helyüket! A helyiek szerint a Szent Mária-székesegyház őrzi a Szent Grált, ami sokak szerint csak egy mesebeli irodalmi alkotás, így ez sem lehet az eredeti, hiszen nem is létezik. A titokzatos kehelyből, már ha valóban létezett, a legenda szerint Jézus ivott az utolsó vacsorán és a keresztre feszítése után a vérét is ebben fogták fel. Mindezek alapján csak Európában hozzávetőleg kétszáz olyan kupa van, amely a Szent Grál lehetne, ilyen a spanyolországi Léonban, a Szent Izidor-bazilikában őrzött kehely is. Nem hiába a Gyaloggalopp c. film történetének is az alapja az Artúr király és a Kerekasztal lovagjainak legendás vándorútja, amelynek célja, hogy megtalálják a Szent Grált. A középkorban ugyanis elterjedt a Templomos lovagrendről, hogy a legszentebb ereklyét is a kincseik között őrizték. Gyerünk, eredjünk utána!

01_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Tovább

Földön, vízen, levegőben

2022. január 14. 12:19 - Publikus Team

València II. rész

A hazai állatkertjeink téli és nyári látnivalója között óriási különbség van, mivel az állatok nagyrészt behúzódnak, a lombhullató növények pedig szürkébe borulnak. A valenciai Bioparc állatkert és az Oceanogràfic akváriuma ezzel szemben az év 365 napján ugyanazt kínálja, hogy a rajongóknak ne kelljen Afrikába vagy Ausztráliába utazni egy-egy faj csodálatáért. Soha ne feledjük, hogy semmi sem helyettesítheti a látogatást, a fényképek, videók vagy leírások csak megközelíthetik!

01_bioparc_allatkert_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Tovább

Európa legnagyobb pálmaligete

2022. január 07. 17:28 - Publikus Team

Mórok öröksége

A 700 éves mór megszállás után, Amerika felfedezésének évében a spanyol hadak visszahódították Granadát, ahol a mór építészet csúcsa még ma is pompázik az erődpalota, az Alhambra megtestesülésével. Az észak-afrikai berber eredetűek a spanyolokkal azonos jogokat kaptak és a muszlim vallást is szabadon gyakorolhatták, ennek ellenére fennmaradt a "mór probléma". Az a gondolat uralkodott, hogy a mór kisebbséget lehetetlen integrálni a régi keresztény közösségébe, így radikális javaslatok kezdtek megjelenni gettóik létrehozására és kiutasításukra is. A 17. század elejéig nem jutottak dűlőre, így kiűzték őket, akik főként Észak-Afrikában, de Isztambulban és Thesszalonikiben is letelepedtek.

01_el_palmeral_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Tovább

A citrusok királynője

2022. január 05. 08:30 - Publikus Team

Frutas y verduras

A hazai zöldségeseknél télen nagyrészt spanyol zászlókat találunk a termékek felett, mivel az Európa egyik éléskamrája a kiváló éghajlatának köszönhetően. A tél nem számít ott holt szezonnak, sőt a citrusféléknél az a szüret ideje, emellett a tavaszias időben a szabad földön is szinte minden megterem. Nézzünk körül, hogy minek köszönhetjük a téli zöldség- és gyümölcs kínálatunkat és kézzel foghatóan honnét is származnak ezek!

01_el_cabanyal_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Tovább

Kostoló a vidéki Valenciából

2021. december 31. 09:30 - Publikus Team

València I. rész

Az I. részben körbejárjuk Valencia apróbb részleteit, ami valamiképp a vidéki szépségéhez kötődik, mivel ennek a városnak is a legfőbb báját nem a tömegturizmus fő célpontjai adják, hanem azok a momentumok, amikbe jobban el lehet merülni, mint pl. a gasztroturizmus.

01_el_cabanyal_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása