Utazás Európába

Servus Bayern!

2024. július 19. 11:23 - Publikus Team

Tessék néha félreállni

A hosszú nyári autós utazásokba érdemes kisebb-nagyobb megállókat beleszervezni, hogy a több órás monoton német autópályát >Bővebben>>> megtörje egy pár órás felüdülés. Ilyen látnivaló lehet a budapestnyi lakosságú bajor város, München, ami már 6-7 óra alatt elérhető, bár egyeseknek konkrét úticélnak kevés lehet, de közbeiktatott látnivalónak azonban tökéletes!

01_altes_rathaus_munchen.JPG

Tovább
komment

Hadifesztivál

2024. június 17. 15:11 - Publikus Team

Kódneve: Kókusz

Zsámbék feletti dombok „Hollywood” felirata mögött az erdő titokzatos bunkereket rejt, ami korábban a Magyar Néphadsereg honi légvédelmi rakétabázisa volt és ahol százötven katona teljesített 24 órás szolgálatot, hogy ellássák Budapest légterének védelmét. Itt kerül minden évben megrendezésre a Zsámbéki Hadikulturális Fesztivál katonai hagyományőrzőkkel, korabeli járművekkel és fegyverekkel, amit nem csak nézegetni lehetett, hanem ki is lehetett próbálni!

01_achtung_minen.JPG

Tovább
komment

Autóbérlési 1x1

2024. április 03. 17:58 - Publikus Team

Madeira III. rész

Külföldi utazásunk sarkalatos pontja lehet az amúgy végtelenül egyszerűnek tűnő autóbérlés, de nem minden az, aminek látszik! A weben található rent a car oldalakon pikk-pakk kinézhetjük, lefoglalhatjuk álmaink autóját, a helyszínen viszont senki ne lepődjön meg, ha pofára esik! Ugyanis utazásunk előtt megkereséssel éltünk a Centauro rent a car felé, hogy ezeket a bökkenőket elkerüljük és a teljes körű biztosítással mindent kivédjünk. A körültekintő előkészület és a sajtósok segítsége az alábbi problémát nem oldotta meg, sőt a helyszínen a kollégák hátat fordítottak, a központi sajtós pedig válaszra sem méltatott! Nézzük is meg, hogy bánnak a magyar turistával!

01_centauro_rent_a_car_ford_focus_madeira.jpg

Tovább
komment

Antique csúcstechnológia

2024. március 01. 10:40 - Publikus Team

Bűzösborz Művek

A hat éves autót már le kell cserélni, mert az már nyilván több mint öt és egyébként az már öreg. A hadi technikában szerencsére ez nem teljesen így működik, ha a cuccainkat nem hagyjuk Tatán vagy éppen Taszáron szétrohadni. Az alábbiakban megnézhetünk pár olyan több évtizedes repülőt, amelyet hosszú időn keresztül megőriztek, sőt technikailag fejlesztettek is. Ehhez és a világháborús gépekhez >Bővebben>>> is kellő illusztrációt nyújtottak a duxfordi Imperial War Museum kiállításán bemutatott gépcsodák.

01_concorde_cockpit_iwm_duxford.JPG

Tovább
komment

Repülő szupererődök

2024. február 23. 07:34 - Publikus Team

USAAF bombázói

Az Egyesült Államok légierejének (USAAF) bombázói nappal támadtak, éjszaka pedig a brit hadműveletek főként ipari városok ellen mértek csapást. 1944. március 6-án több mint 700 nehézbombázó a Nyolcadik Légierő (The Mighty Eighth) 800 kísérő vadászgépével együtt számos célpontot támadott Berlinben és ledobta az első amerikai bombákat a Harmadik Birodalom fővárosára. A D-napon több mint 2.300 bevetést hajtottak végre a Nyolcadik légierő nehézbombázói a normandiai és a cherbourg-i inváziós területeken. Az egykori Magyarország részéről érdekesebb a Tizenötödik légierő, mivel az 1943. november 1-től a Dél- Olaszország bázisairól bombázta Európát. Első parancsnoka Jimmy Doolittle tábornok volt, akinek az irányítása alatt 90db B-24 Liberator és 210db B-17 Flying Fortress állt.

01_b-24_liberator_budapest.jpg

illusztráció forrása: Fortepan / National Archives

Tovább
komment

Kémek az égen

2024. február 16. 07:30 - Publikus Team

RAF és USAAF vadászgépei

Az angliai Duxford pilótái által a brit csata során tett erőfeszítések, eredmények és áldozatok elismeréseként az Imperial War Museum bejáratánál kapuőr repülőként egy Hawker Hurricane II-t állítottak ki. 1938-ban a duxfordi 19-es volt az első RAF-század, amely megkapta az új Supermarine Spitfire-t, így Midlands, Kelet-Anglia, valamint Észak-Anglia védelméért volt felelős. A Hurricane-ok először júliusban érkeztek Duxfordba a 310-es osztag megalakulásával, amely Franciaországból átszökött csehszlovák pilótákból állt. Nézzünk körül a duxfordi múzeumban, hogy milyen vadászgépek repültek vissza a 80 éves múltból.

01_spitfire_es_p-51_mustang.jpg

Tovább
komment

Háborús madarak

2024. február 09. 12:00 - Publikus Team

Royal Air Force (RAF) bombázói

A második világháború alatt a Brit Királyi Légierő (RAF) bombázása a náci Németország ellen az egyik leghosszabb, legdrágább és legellentmondásosabb volt a szövetséges hadjáratok között. Célja az volt, hogy súlyosan meggyengítse Németország katonai, ipari és gazdasági képességét, valamint a német nép morálját ássa alá, ami központi szerepet játszott a szövetségesek háború megnyerésére irányuló stratégiájában. A RAF több évtizedes szövetséges repülőinek megismeréséhez a legprofibb helyszínt a duxfordi Imperial War Museum (IWM) adta, ahol egy helyen megcsodálható szinte az összes érintett gép. Nézzük is meg, hogy a korábban megismert náci Luftwaffe bombázóival >Bővebben>>> szemben milyen szövetséges hadak rendelkeztek.

01_handley_over_dresden.jpg

Tovább
komment

Autómosás portugál módra

2024. január 05. 08:51 - Publikus Team

Madeira II. rész

Aki az I. részből a felvonóval érkezett, üdvözöljük, de szimplán is lehet folytatni ezt a több napos szubtrópusi utazást. Ebben az éghajlati övben nagyrészt nedves szubtrópusi erdők trópusi hatással jellemzőek, de itt húzódik a száraz mediterrán rész is a sivataggal. A zöld Madeira még külön egyedi mikroklímával is rendelkezik, mivel az örök tavasz szigetének is hívják, télen 23, nyáron 25 fokkal. Kell ennél kedvezőbb időjárás a pálmafák alatt? Ennek a felfedezéséhez érdemes autót bérelni, de VIGYÁZZ annak buktatóira >Bővebben>>>

01_papagajvirag_madeira.jpg

Tovább
komment

Banana de Madeira

2024. január 02. 09:21 - Publikus Team

Madeira I. rész

Bevallhatjuk, hogy Portugáliáról nem sok mindent tudunk, Lisszabonon kívül nem igen ismerjük a látnivalóit és még kevésbé hallottunk a portugál kultúráról vagy ételekről. Nyelvük is igen furcsán csenghet, ha meghalljuk a nálunk csak Szívós szemű Márta címen elhíresült slágert, vagyis Michel Telótól az Ai Se Eu Te Pego-t. A ma mintegy 250 millió ember által beszélt portugál nyelvnél is van némi csavar ennél a számnál, mivel Telo Úr levette a lábáról a magyar csajokat, de aki portugál szakot végzett, annak kihallatszik szavaiból a brazil nyelvjárás is.

01_madeira.jpg

Tovább
komment

Oldtimerek

2023. december 22. 14:24 - Publikus Team

Kommentár nélkül

Az elmúlt száz év autóiparának remekei végre Budapesten is megtekinthetők, ha már egy mindent átölelő Közlekedési Múzeum híján vagyunk. Az autókon itt hibát nem igen találunk, mivel vagy néhány kilométert futottak vagy makulátlan felújítást végeztek rajtuk. A képre kattintva most egy rövid betekintést is nyerhetsz!

01_packard_logo_365_oldtimer_exhibition.jpg

Tovább
komment

DDR

2023. szeptember 29. 12:06 - Publikus Team

Made in GDR

MZ ETZ, Simson Schwalbe, Simson S 51, Multicar, Trabant 601, Wartburg 353, Barkas B 1000, Robur LD 3000, IFA W50 és a sor még folytatható, hogy mi mindent adott nekünk az NDK gépjárműipara. Ezek közül a Sächsische Nutzfahrzeugmuseum (Szász Haszongépjármű Múzeum) számos legendás teherautót mutat be, többek között a nálunk is népszerű szocialista járműveket: Barkast, Roburt és IFÁ-t is, nézzük is meg ezeket.

01_ifa_w50l.jpg

Tovább
komment

Túl a messzeségen

2023. szeptember 15. 17:34 - Publikus Team

Market Garden V. rész

A Market Garden hadművelet (>Térkép>>>) a második világháború legnagyobb légideszant bevetése volt, aminek a célja a holland folyók feletti hidak elfoglalása volt lengyel, brit és amerikai ejtőernyős hadosztályok által, lehetővé téve a délről érkező szárazföldi csapatok előrenyomulását ezeken a hidakon. Ez azonban másképp alakult… Szeptember 17-én a brit egységek még könnyen bejutottak Arnhembe, de John Frost tábornok egysége az arnhemi Rajna hídon már nem tudott átkelni, mivel a folyó bal partján a 2. SS-páncéloshadtest gyülekezett. Eindhoventől északra az Elit alakulat című filmsorozatból is ismert 101. légi szállítású hadosztály kevés ellenállásba ütközött és elfoglaltak négyet a számukra kijelölt öt hídból. A hadművelet végül a kellő előkészület nélkül sikertelennek bizonyult és a szövetségesek kb. 17.000 katonát vesztettek, többet, mint a normandiai partraszállásnál.

01_ginkelse_heide_ede.JPG

Tovább
komment

Red Ball Express

2023. szeptember 08. 12:25 - Publikus Team

Market Garden IV. rész

A szövetségesek 1944-ben a normandiai D-nap előtt szétbombázták Franciaország vasúti hálózatát, ami a front ellátási láncánál elég nagy problémát okozott, ezért augusztus 25-én pillanatok alatt létre kellett hozni egy útvonalat a teherautók részére, a Red Ball Expresst 〈>Térkép>>>〉. Ez volt a híres teherautó-konvoj, amely a gyorsan mozgó szövetséges erőket látta el a normandiai Cherbourgból. A frontra történő rakományszállítás felgyorsítása érdekében a vörös golyókkal megjelölt teherautók követték a hasonló jelzésű útvonalat, amelyet a polgári forgalom elől elzártak, de a teherautók a rendes utakon is elsőbbséget élveztek. Az afro-amerikai katonákból álló Expressz fénykorában 5.958 járművet üzemeltetett, amelyek körülbelül napi 12.500 tonna utánpótlást szállítottak. Nézzük is meg milyen autók látták el a szövetségeseket!

01_chevrolet_c60l_bevrijdende_vleugels.JPG

fotó: Chevrolet C60L | Bevrijdende Vleugels (NL)

Tovább
komment

I amsterdam

2023. szeptember 01. 12:17 - Publikus Team

Hollandia III. rész

Hogy mi maga Amszterdam? A Singelgracht vízi út határolja az egész városközpontot és ezen belül húzódik a Grachtengordel csatorna negyed, ami itt nagyon nem arra a csatornára utal, mint Budapesten! Ezek a 17. századi csatornák 2010 augusztusában felkerültek az UNESCO Világörökség listájára, amik délkelet felé vezetnek az Amstel folyóba. A város neve az Amstelredamme-ből származik, amely a város eredetére utal egy gát körül az Amstel folyó partján. 2 méterrel a tengerszint feletti város körútjait a 165 csatorna (gracht) alkotja, melyeknek hosszúsága 44 km. A város így közel 100 szigetre tagolódik, melyeket a grachtok fölött átívelő 1200 híd kapcsol össze egymással, így méltán nevezhetik a vizek városának, az Észak Velencéjének.

01_csatornak_amszterdam_hollandia.jpg

Tovább
komment

A legenda mindig újjáéled

2023. augusztus 23. 12:10 - Publikus Team

Market Garden III. rész

Második világháborús filmek szinte nem is létezhetnek a kis amerikai katonai terepjáró nélkül, mely minden elébe kerülő akadályon könnyűszerrel áthaladt, bármikor pöccintésre indult és sosem romlott el. Ezért most a német gyártmányú könnyű katonai gépkocsi, a Volkswagen Kübelwagen 〈>Bővebben>>>〉 amerikai megfelelőjét, a Jeepet vizsgáljuk meg.

01_willys_mb_bastogne_war_museum.JPG

Tovább
komment
süti beállítások módosítása